Film

Skribent

Mats Karlsson

15 januari 2013 | 23:01

Nya Zeeland ringde, vill ha sina "Hobbit"-pengar tillbaka

Filmen har tjänat så mycket att man nu vill ha sina surt förvärvade pengar tillbaka.

Det har minst sagt gått riktigt bra ekonomiskt för Peter Jacksons "Hobbit: En oväntad resa". Filmen har spelat in 886 miljoner dollar världen över och bara här i Sverige närmar den sig 1 miljon biobesökare. Men framgångarna har resulterat i att en politiker på Nya Zeeland nu kommer med kravet att 56 miljoner dollar ska betalas tillbaka till Nya Zeeland.

Det hela började med att nya zeeländska regeringen erbjöd Peter Jacksons produktionsbolag Wingnut Films 56 miljoner dollar för att uppmuntra regissören att skapa så många nya jobb som möjligt. Resultatet blev att Jackson anställde horder av skådespelare, scenbyggare, ingenjörer och specialeffektsmakare. Man uppskattar att "Hobbit"-filmerna har gett jobb åt 3000 personer, samt en ekonomisk uppgång för landets hotellkedjor och flygbolag. Men partiledaren Winston Peters hävdar att denna siffra är helt plockad i luften, rapporterar Deadline.

- Nu när första filmen har spelat in mer än 1 miljard dollar, borde Warner Bros betala tillbaka de 67 miljoner (nyzeeländska dollar) filmmogulerna har sugit ur skattebetalarna, säger Peters till Stuff.

Warner Bros har avböjt att svara på om de planerar att betala tillbaka pengarna eller inte.

| 15 januari 2013 23:01 |