Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

24 oktober 2016 | 12:30

Nya serien "Dirk Gently's Holistic Detective Agency" är som "Sherlock" på speed

Baserad på en annan bok av författaren bakom "Liftarens Guide till Galaxen" kan man väl inte vänta sig något annat än skruvad komedi, med Elijah Wood ger serien tyngd. Resultatet? Klart underhållande och sevärd!
I helgen hade en ny, underhållande detektivserie premiär på BBC America, nämligen "Dirk Gently's Holistic Detective Agency". Serien är baserad på den brittiska serien med samma namn, som i sin tur är en adaption av Douglas Adams bok. Efter att ha sett pilotavsnittet vill jag säga att den är värd att titta på om du vill ha något lika skruvat som författarens andra verk, "Liftarens Guide till Galaxen"!


Det första avsnittet börjar med att introducera Elijah Wood som Todd: en hotellpiccolo med en hyresvärd som är rent våldsam över att Todd är skyldig honom pengar. Todds liv brukar vanligtvis vara ganska händelselöst, men den här dagen är allt uppåt väggarna. Dirk Gently (Samuel Barnett), en helt okänd, excentrisk privatdetektiv våldgästar plötsligt Todds liv och envisas med att alla fall i universum är sammankopplade och att Todd nu är del av ett mordfall som Dirk har i uppdrag att lösa. Men samtidigt som han är en ren plåga att ha att göra med, är det något som får Todd att tro att en vardag som Dirks detektivassistent trots allt kan få räta på hans trassliga liv.

Elijah Wood är en mästare på tragikomik

Serien är huvudsakligen en komedi, men precis som i den mörkt skruvade serien "Wilfred" spelar Elijah Wood återigen en karaktär med många privata problem som tvingas hantera en ny och fullkomligt galen bekantskap, samtidigt som han börjar undra över vad som är på riktigt och inte. Jag skulle misstänka att rollsättaren har sett hans prestation i "Wilfred", för han gör den typen av roll otroligt övertygande med en utmärkt balans mellan tragik och komik.



Många intressanta historier tar form

Redan efter ett avsnitt har allt som kan gå snett redan gått snett och många nya små sidohistorier börjat ta form. En snubbe finner sig själv jagad av en lönnmördare med machete för att hon tror att han är Dirk Gently (vad har detektiven gjort sig skyldig till egentligen?), en kvinna var fastkedjad vid en sänggavel när den enda personen som kunde låsa upp handbojorna blev skjuten av misstag, en hund dyker upp var än Todd befinner sig, en kattunge var funnen vid ett våldsamt och mystiskt mordfall på Todds hotell och hans syster Amanda har en väldigt kostsam nervsjukdom. Dirk Gentlys motto är att allt i universum är sammankopplat, så det är med nyfikenhet jag vill fortsätta att följa den nya serien och se hur dessa olika riktlinjer i berättandet så småning om kommer att avslöja sina samband.

Om du gillar tanken på en "Sherlock"-serie på speed, med en absurditet i stil med "Doctor Who" och samtidigt gillade "Wilfred" eller "Liftarens Guide till Galaxen", är "Dirk Gently" ett absolut måste i höst! Förhoppningsvis plockas den upp av någon svensk tv-kanal inom en snar framtid.

Kan du tänka dig att se "Dirk Gently's Holistic Detective Agency"?
| 24 oktober 2016 12:30 |