Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 april 2020 | 08:00

Akademin presenterar nya regler för nästa års Oscarsgala

Fritt fram för streamingfilmer, och de två ljudkategorierna blir en. Här är alla Oscarsbeslut som togs i coronatider.
Den rådande coronakrisen har skakat om filmbranschen, och stängda biografer skickar allt fler filmer direkt till digitala tjänster.

I tuffa tider krävs det nytänkande. Oscarsgalan har beslutat att släppa på reglerna som kräver att filmerna har visats på bio. De slår också ihop ljudkategorierna till en, enligt ett beslut som togs under tisdagen. Oscarsakademin presenterar totalt fyra nyheter inför nästa gala.

Streamingfilmer är välkomna: Filmer som skulle ha fått biopremiär men som görs tillgängliga digitalt, via streaming eller video-on-demand, kan få tävla om Bästa film och i andra kategorier. (Detta är en tillfällig ändring och gäller tills amerikanska biografer öppnar igen.)

Ljudkategorierna slås samman: Priserna för Bästa ljudredigering och Bästa ljudmix har ofta förvirrat Oscarsgalans tittare. Nu slås de ihop till ett pris: Bästa ljud, som "lyfter fram teamarbetet" enligt Akademin. Det innebär att 24 kategorier blir 23 från och med nästa år.

Bästa originalmusik: För att kunna tävla i denna kategori måste minst 60 procent av filmmusiken vara nyskriven. I uppföljare och franchise-filmer måste minst 80 procent vara nyskriven musik.

Bästa internationella film: Alla medlemmar i Akademin bjuds in till att rösta. För första gången kommer de nominerade filmerna att bli tillgängliga via streaming för dem som vill. Medlemmar som vill rösta går med på att se ett visst antal filmer för att bli godkända.
 
 
Den sistnämnda ändringen kan förhoppningsvis bidra till att fler internationella filmer faktiskt blir sedda, och kanske uppmärksammas ännu mer i andra kategorier. Årets gala blev historisk när sydkoreanska "Parasit" tog hem hela sex priser.

Nästa Oscarsgala går av stapeln den 28 februari 2021.
| 29 april 2020 08:00 |