Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 december 2020 | 13:10

Nya Jönssonligan hyllas av kritiker, sågas av tittarna

"Den bästa Jönssonligan-filmen någonsin" eller "pinsamt och bedrövligt"?
Komedi är en genre som brukar roa publiken men inte falla många kritiker i smaken. Med nya "Se upp för Jönssonligan" som hade premiär på juldagen (streama den nu på C More) är det nästan tvärtom.
 
Svenska filmkritiker måste ha varit på ett sällsynt gott julhumör när det kom till att recensera Tomas Alfredsons nya reboot av Jönssonligan, med Henrik Dorsin i spetsen som Sickan. MovieZines läsare håller däremot inte med om lovorden, och många känner sig besvikna på kuppkomedin.
 
 

"Den bästa Jönssonligan-filmen någonsin!"

 
"Den bästa Jönssonligan-filmen någonsin!" utropar Aftonbladets Jan-Olov Andersson och drar till med 4 plus i betyg.

"Fånigt, fnissroligt och älskvärt" tycker Expressens Mattias Bergqvist, och delar ut 3 getingar. "Älskvärd" återkommer också i DN, där Helena Lindblad anser att filmen är rörig men bjuder på "mycket Stockholmskärlek" - tillräckligt för ännu en 3:a i betyg.

MovieZines skribent Andreas Samuelson nöjer sig med betyget 2 av 5 i sin recension av "Se upp för Jönssonligan": "En otydlig målgrupp" och "småkul som bäst", lyder omdömet.

Det blev 2 betygsfyrar även i Göteborgs-Posten, där recensionen dessvärre ligger låst bakom ett Franz-Jäger-valv.
 
 

"Så dålig att jag känner mig kränkt"

 
MovieZines Facebook-sida har 250 läsare i skrivande stund kommenterat på "Se upp för Jönssonligan". Åsikterna varierar från "helt okej" till "bedrövligt" och "under all kritik".

"Den är på allvar så dålig att jag kände mig kränkt efteråt... Är det möjligt att stämma Alfredsson för detta hån mot ens uppväxt?" skriver Martin F.

"Alldeles för seg och enbart några vuxenskämt, barnen tyckte också den var trist. Besviken!", berättar Jonna A.

"Ser gärna en till med samma ensemble och bättre bakgrund för karaktärerna och en bättre sammanhängande film", skriver Patrik Z.

"Katastrof. Bedrövligt. Något slags medvetet försök att förstöra ett svenskt kulturarv?" tycker Jacob E.

"Vilken långtråkig och onödig film! Och varför har man frångått karaktärerna helt? Jag hade noll förväntningar men blev ändå besviken och irriterad. Det är respektlöst att kalla detta för Jönssonligan, pinsamt!" kommenterar Anna H.

"Sämsta jag någonsin sett... stängde av efter 30 minuter", berättar Peter P.

"Gösta Ekman vände sig i graven när han såg denna filmen", skriver Tony L.
 
Men det finns också några positiva kommentarer: "Jag tyckte den var bra. Saknade dock lite finesser kring kupperna, men med det sagt så är den bättre än de flesta filmerna i Jönssonligan-serien", tycker Billy H.
 
Läsaren Morgan S ser fram emot fler filmer: "Jättebra. Man har lyckats modernisera Jönssonligan på ett värdigt och bra sätt."
 
 
Vad tyckte du om "Se upp för Jönssonligan"? Kommentera nedan.
| 26 december 2020 13:10 |