Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

14 juli 2017 | 21:30

Nya "Friends from College" är en plågsamt amerikansk komediserie

Idag har serien premiär, men tyvärr, Netflix: det här är ett stolpskott. Jag tror inte att många 35-åringar kan känna igen sig i denna generiska, superamerikanska komediserie.
Idag landade Netflix nya originalserie "Friends from College" på streamingtjänsten: en skämtsam serie om ett gäng i 35-årsåldern som var kompisar i college och som nu återförenas i New York, 20 år senare. Dessvärre faller humorn platt och liknar mer något man förväntar sig av en ungdomsserie om högstadieelever än en om vuxenlivets svåra kval.
 
Alla åtta avsnitt har släppts och de är 30 minuter långa. Det går ett genomgående tema av "sex är någonting pinsamt" vilket etableras redan i den första scenen, där Sam (Annie Parisse) och Ethan (Keegan Michael Key) vänstrar i en klumpig sexakt. De har hållit på så sedan college, trots att de numer är gifta och Ethans fru är Sams gamla vän, Lisa. När gänget ska börja umgås igen som förr blir det förstås ohållbart, men idiotiskt nog kan de inte bete sig som vuxna människor utan upprepar misstaget gång på gång - bara för att det ska finnas en story över huvud taget.
 
Om du en gång har sett en typisk amerikansk college-komedi har du även sett denna, trots att den utspelar sig långt senare än studieåren. All komedi bygger på stolliga situationer som lätt hade kunnat undvikas från början om karaktärerna bara ville göra lite smartare val. I andra lägen sjunker det så lågt som till att Ethan börjar prata med en fånig röst under ett möte, vilket vi ska förstå är något han alltid gör när han blir nervös, men som mest blir en lam bortförklaring från manusförfattarnas sida när det inte har etablerats tidigare.
 
Den som kommer närmast en relaterbar rollprestation är Colbie Smulders, som spelar Ethans fru Lisa. Hon är helt ovetande om affären mellan kompisen och maken. Efter att ha sett henne som Robin i "How I Met Your Mother" vet vi vad hon går för i den här typen av komediserier, men tyvärr får hon inte utrymme att glänsa med ett själlöst manus och vad som skiner igenom som en dålig personkemi med motparterna. Samtliga skådespelares repliker kommer fram styltiga och ansträngda, som att de knappt vill vara med i serien, men Smulders lyckas ändå bäst.
 
Något som möjligen hade kunnat rädda manuset en aning är ifall de hade valt att göra karaktärerna lite mer som vanligt folk - för är inte det ändå poängen med "Friends from College"? Att ge Netflix 35-åriga publik en skildring av medellivskrisen som man kan känna igen sig i och samtidigt roas av. När var senaste gången du hade en lyxvilla med en stor pool i Connecticut, körde en blänkande stadsjeep och bar cocktailklänning på jobblunchen? Och hela ditt kompisgäng vann förstås på genlotteriet, gick på Harvard och är som en vandrande reklampelare för etnisk mångfald?
 
Nu är jag inte själv 35 ännu, men inte liknar Sam, Ethan, Lisa och gänget de trettioplussare jag har mött. Jag tror inte att många i den kategorin kan känna igen sig, jag tror inte att vi andra får en förståelse för hur livet kan se ut i den fasen och jag undrar då vem som ska ha glädje av att se serien.
 
Tyvärr, Netflix. "Friends from College" är ett stolpskott. Kanske någon som är över trettio påpeka motsatsen.
 
Har du hunnit se något av "Friends from College" än? Vad tycker du?
| 14 juli 2017 21:30 |