SPEL

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

17 oktober 2016 | 14:30

Ny hastighetsbegränsning upprör Pokémon GO-spelare

Maxhastigheten på 45 km/h för hur fort du får färdas medan du fångar Pokémon hindrar dig från att spela i bilen, på bussen eller på cykeln. Så hur gör vi i vinter, svenskar?
Pokémontränare över hela världen är upprörda. Förra veckan släppte spelutvecklaren Niantic några mindre uppdateringar och sedan dess har allt fler märkt av att nya Pokémon slutar att dyka upp på skärmen och att Near By-listan stängs av när de spelar i bilen, på bussen eller till och med på cykeln. Anledningen? Spelappen verkar ha fått en ny hastighetsgräns vid ca 45 km/h.

"Pokémon GO"-spelare från alla världens hörn har öppet delat sitt missnöje på sociala medier över helgen. Den nya begränsningen kommer som pricken över i:et efter att spelföretaget nyligen programmerade appen att skicka ut push-notiser som uppmanar användaren att logga in i appen och spela efter ett par dagars inaktivitet - något de flesta naturligtvis finner mer irriterande än hjälpsamt.

Sorry, glesbygden och Pokémon GO Plus-användare


Niantic har själva inte bemött spelarnas växande irritation över begränsningen och det är oklart om det är en medveten programmering från skaparnas sida eller om det rör sig om en bug till följd av andra uppdateringar. En sak som är säkert är att det gör "Pokémon GO" nästintill ospelbart för alla i glesbygden som behöver färdas miltals för att stöta på vilda Pokémon och det är en ren käftsmäll i ansiktet på dem som precis har investerat i det fysiska handsfree-hjälpmedlet Pokémon GO Plus, vars poäng är att du ska kunna spela medan du kör bil eller behöver använda händer och ögon till annat än spelet.Kan möjligen motverka "GPS Spoofing"


Det är möjligt att Niantic bara försöker stoppa fusket där spelare använder sig av så kallad "GPS spoofing", som går ut på att lura appen att telefonen befinner sig på en annan geografisk punkt än vad den gör, vilket betyder att du som spelare kan luta dig tillbaka bekvämt i soffan och medan "Pokémon GO" tror att du rör på dig. Som en konsekvens kan alla ha blivit kollektivt bestraffade med den nya begränsningen, men det går som sagt inte att bekräfta att hastighetsbegränsningen är ett medvetet initiativ från Niantics sida.

Vad händer i vinter när det blir för kallt för att vara ute och gå?


Visst har vi förståelse för att spelets poäng är att vi ska ut och röra på oss, men det som många frågar sig nu är vad som händer i vinter när det blir för kallt för att vi ska vilja ta långa promenader, medan vi samtidigt inte kan spela i passagerarsätet, på bussen till jobbet, i taxin på väg hem från krogen eller i någon form av fordon som rör sig fortare än vad vi går till fots. Spelanvändandet kommer troligen att gå i ide över vintern och riskera att falla i glömska helt till våren tack vare den nya hastighetsbegränsningen. Har Niantic slagit in den sista spiken i sin egen kista?Har du märkt av att du inte kan spela i högre hastigheter än 45 km/h? Är det bra att det förhindrar fusk, eller är det för begränsande för att du ska vilja spela?
| 17 oktober 2016 14:30 |