Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 mars 2024 | 18:45

Nu börjar uppföljaren till kultkomedin ”Spinal Tap” filmas - och rockstjärnorna samlas

Rob Reiner regisserar den efterlängtade uppföljaren till 1984 års mockumentär-klassiker som nu börjat filma och rockstjärnor står på rad för att medverka.
Rob Reiner regidebuterade med ”Spinal Tap” (1984), en mockumentär om ett påhittat, brittiskt heavy metal-band. Komedin blev snabbt populär och kultförklarad, och banade väg för både Reiners och huvudrollsinnehavarna Christopher Guest, Michael McKean och Harry Shearers karriärer.
 
Sedan 2022 har kvartetten börjat planera en uppföljare tillsammans och i fjol anslöt sig även rocklegender som Paul McCartney och Elton John för gästroller. Nu har man äntligen börjat filma och andra kända musiker som Questlove, Garth Brooks och Trisha Yearwood ska medverka.
 
Reiner återvänder även i rollen som dokumentärfilmaren Martin “Marty” DiBergi i filmen som handlar om bandet sista konsert.
 
- Jag pratade nyligen med Marty DiBergi som sa att han mer än gärna tog ett sabbatsår från sin tjänst som gästprofessorsassistent vid Ed Wood School of Cinematic Arts för att återigen följa Spinal Tap för att säkerställa deras plats i rockens panteon, skämtar Reiner till Deadline.
 
Det blir en extra kul återförening för fans av Guests egna mockumentärer, där McKean och Shearer ofta medverkat. Filmen blir dessutom Reiners första spelfilm sedan ”Shock and Awe” (2017) och hans första komedi på tio år, sedan ”Säg aldrig aldrig” (2014).
 
Filmen är speciellt känd för att ha myntat uttrycket "vrid upp den till elva". Se scenen nedan:
 
| 11 mars 2024 18:45 |