Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

11 oktober 2016 | 08:00

Nostalgiker! "Fragglarna" återvänder till HBO i vinter

Din barndom är tillbaka i förbättrad kvalitet.
De flesta av oss förknippar nog inte HBO med tv-serier riktade till barn, även om en och annan "Game of Thrones"-tittande småbarnsförälder säkert har upptäckt att de fortsätter Mupparnas klassiska serie "Sesam".

Faktum är att HBO kommer att göra samtliga fyra säsonger av "Fragglarna" tillgängliga för streaming igen mot slutet av året och avsnitten kommer att se bättre ut än någonsin!

Det omåttligt kreativa och roliga barnprogrammet från 80-talet väcker nog många nostalgiska minnen hos de flesta som är gamla nog att ha barn idag. HBO var hem åt handdockorna redan då, men serien blev inte långlivad i konkurrensen med Mupparna från samma skapare, Jim Henson. Sedan dess har "Fragglarna" dock kult-förklarats. Mellan 1983-87 sände "Fragglarna" 96 avsnitt och nu kommer alla till HBO igen, digitalt restaurerade i HD-kvalitet.


"Fragglarna" handlade om en särskild art inuti Fraggelberget, som levde för att göra så lite nytta som möjligt och bara ha kul. De delade grotta med Doozerna, vilka tvärtom älskade att arbeta. Deras samexistens levde i perfket symbios med varandra eftersom Fragglarna älskade att äta upp Doozarnas byggnadsställningar gjorda av rädisor, medan Doozarna älskade att behöva bygga nya. Detta är mindre populärt hos de håriga Gorgerna, som odlar rädisorna och därför ser de andra som skadedjur. Där fanns också en Allvetande Skräphög bebodd av råttor, en farlig best (en ganska snäll och helt vanlig hund) och en hel yttre värld full av "konstiga typer" - d.v.s människor - som inte verkade ha en aning om livet i Fraggelberget.

Ett ny-släpp är kanske inte detsamma som att få helt nya avsnitt, men ha en riktigt mysig vinter i nostalgisoffan framöver och introducera hemmets nya knattar till din barndom.

Uppdatering: Tyvärr kommer serien inte att visas på HBO Nordic.

Tittade du på "Fragglarna" som barn?
| 11 oktober 2016 08:00 |