Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 mars 2024 | 14:30

Skummelt fra naboland: 5 norska, skrämmande skräckfilmer som hanterar odöda

Norska zombies skrämmer slag på Oslo i ”Hanteringen av odöda”. Men det finns andra norska skräckisar som är aningen ruggigare.
”Låt den rätta komma in”-författaren John Ajvide Lindqvists zombies från boken ”Hanteringen av odöda” får äntligen liv på vita duken i en norsk filmatisering. Men även om filmen fått fint mottagande så är det kanske mer ett psykologiskt drama än renodlad skräckfilm. Moviezines Annika Andersson skriver ”Även om filmens zombietema placerar den i skräckfilmsgenren får man tåla sig till de sista minutrarna om man vill se blod. För filmen handlar mer om att hantera sorg än att överleva zombies.”
 
För de mer blodtörstiga skräckfansen finns det andra, mer skrämmande och blodiga norska skräckfilmer som lär tillfredsställa. Här är fem tips för de som vill se effektiv skräck från vårt grannland.
 
 

1. De dødes tjern (1958)

 
Klassisk, svartvit rysare som trots några år på nacken erbjuder effektivt kalla kårar. Utspelas i en stuga vid en sjö där en grupp människor, inklusive en kriminalförfattare och en psykoanalytiker, anländer och upptäcker att brodern till en av dem försvunnit spårlöst. Kuslig spökhistoria, baserad på André Bjerkes roman ”De dödas tjärn”, som utnämnts till Norges fjärde bästa film någonsin. Extra kul för fans av Olsenbanden (norska Jönssonligan) då flera av den seriens skådespelare medverkar. Undvik dock 2019 års remake.
 
 

2. Död snö 2 (2014)

 
Tommy Wirkolas uppföljare till sin egen, ”Evil Dead”-liknande splatterkomedi om nazistzombies är snäppet överlägsen originalet. Här fortsätter slakten när första filmens enda överlevare hamnar på sjukhus med sin avslitna arm ersatt av en zombies och förgäves försöker varna stadsborna. Lyckligtvis dyker det upp en Zombie Squad bestående av tre nördar. Härlig B-filmsparodi med gott om kul effekter, överdrivet våld och galna idéer. ”Det här är inte bara en av de bästa uppföljarna överlägsen sitt original utan en av de roligaste, blodigaste och mest underhållande zombiefilmerna på länge” skrev jag i min recension från 2014.
 
 

3. Next Door (2005)

 
Otrevliga grannar är kanske inget nytt inom skräck men tjejerna som Kristoffer Joner (”Mission: Impossible - Fallout”) råkar ut för i den här psykologiska rysaren är minst sagt speciella. Nydumpad av flickvännen bjuds stackars John in till två vackra systrar (Cecilie Mosli, Julia Schacht) i lägenheten bredvid men allt är inte helt som det ska. Hyllad men kontroversiell film där en våldsam sexscen resulterade i 18-årsgräns i hemlandet. Obehaglig och välspelad, av bland annat vår egen Michael Nyqvist i minnesvärd biroll.
 
 

4. Rovdyr (2008)

 
Brutal återkoppling till 1970-talets slashers och så kallade backwoods-genre med inspiration som ”Motorsågsmassakern”. Här är det en kvartett intent ont anande vänner som är på väg till myshelg i skogen sommaren 1974. Efter att de plockar upp en liftare (alltid dålig idé) hamnar de i klorna på en trio psykopater som sysselsätter sig med människojakt. Våldsam, intensiv och skrämmande slakt. Bonus: Håll utkik efter blivande ”Beck”-stjärnan Kristofer Hivju i sin filmdebut.
 
 

5. Vildmark (2003)

 
I sviterna av fenomenet ”Blair Witch Project” kom en rad skräckisar med skakiga handkameror ute i skogen, inklusive svenska kopian ”Det okända”. Det här norska bidraget är ett av de mer lyckade försöken där den norska naturen utnyttjas till skrämmand effekt. Handlingen följer ett TV-team som ska utsättas för samma som deltagarna i reality-serien de ska filma - nämligen överleva i skogen utan medtagen mat eller mobiler. Men efter att de hittat ett lik börjar alltmer kusliga saker hända... Svenska Eva Röse och Simon Norrthon är med på varsitt hörn.
 
Vilka norska skräckisar har du sett?
| 21 mars 2024 14:30 |