Film

Skribent

Andreas Samuelson

7 januari 2024 | 18:00

Nicolas Cage fyller 60 år - här är hans 5 galnaste roller

Mannen, myten, legenden. Självaste Nicolas Cage fyller 60 år och det firar vi genom att hylla hans absolut galnaste rollprestationer.
Under sin 43-åriga karriär har Nicolas Cage aldrig slutat imponera, underhålla och chocka med sin oändliga lista av fascinerande filmer och roller. Från filmdebuten i ”Häftigt drag i plugget” (1982), via Oscarsbelönade insatsen i ”Farväl Las Vegas” (1995) till hyllade rollen i fjolårets ”Dream Scenario” (en av hans fem filmer 2023...).
 
Han har varvat starka prestationer där han påmint oss om sin påtagliga talang med roller som varit fullständigt galna, ofta kompletterade med ursinniga vredesutbrott eller bisarra karaktärsdrag. Vi hyller honom på hans 60-årsdag med några av dem ”bästa”:
 
 

1. Deadfall (1993)

 
Ibland faller äpplet långt bort från trädet, som i fallet med Christopher Coppola, bror till Cage och brorson till den store Francis Ford Coppola. Hans andra långfilm är en usel thriller om en bedrages försök att få tag på en summa pengar. Det enda minnesvärda med filmen - och det är inte så litet - är Cages biroll som den gapiga, karatesparkande psykopaten Eddie. Du har inte sett Cage på riktigt förrän med skrikiga T-shirts, mardrömslik mustasch och tupé.
 
 

2. Mandy (2018)

 
Efter en rad pinsamma VOD-rullar återfick Cage något typ av heder med denna hyllade hämndskräckis. Det är en passande urflippad karaktär i en förvånansvärt sevärd film. Men om du trodde att Cage skulle göra den här slags film utan hallucinationer av smältande ansikten, motorsågsdueller och dränkt i blod löpa amok med ett handsmitt svärd så trodde du fel.
 
 

3. Peggy Sue gifte sig (1986)

 
I Francis Ford Coppolas komedi gör Kathleen Turner en av sina bästa roller och blev välförtjänt Oscarsnominerad. Med det sagt, Cages insats som hennes man tillika high school-kärlek är en fascinerande katastrof av typen tågolycka. Han gick enbart med att ta rollen om han fick göra den så överdrivet som möjligt - han valde bland annat att ha löständer och prata med en nasal stämma. Både Turner och Coppola har uttalat sig om vilken mardröm Cage var att jobba med.
 
 

4. Vampire’s Kiss (1988)

 
En yuppie-satir och vampyrkomedi som troligen skulle fallit helt i glömska om det inte vore för Cages välciterade, youtubade och meme-vänliga prestation. När hans karaktär tror att han blivit vampyr är det entré för några av skådespelarens mest spektakulära replikleveranser och ansiktsuttryck. Han spelade nyligen Dracula i fjolårets ”Renfield” men den insatsen är subtil i jämförelse med vad som försiggår här.
 
 
 

5. The Wicker Man (2006)

 
Vi har alla sett videos från den här makalöst usla remaken av 1970-talsklassikern ”Dödlig skörd” (1973). Cage i björndräkt, när han stjäl en cykel, när han karatesparkar en kvinna in i en vägg, när han slår en annan i ansiktet, när han gråtskriker hållandes i en docka, och inte minst den ökända bikupescenen. Den typen av film de flesta kan citera utan att ha sett den, och en som på allvar etablerade Cage som kungen av överspel.
 
Bonus: se en video med tio av hans galnaste ögonblick på film:
 
 
Grattis på 60-årsdagen, Nicolas Cage!
 
Vilka är dina favoriter av Cages galna roller?
| 7 januari 2024 18:00 |