Skribent

Jakob Åsell

31 juli 2017 | 13:30

Netflix skuldberg fortsätter att växa - har lånat nästan 200 miljarder

Hur länge kan streamingjätten fortsätta låna sin väg till framgång?
Framgångssagan Netflix tycks utan slut. Den amerikanska streamingtjänsten har gått från att vara en marginaliserad DVD-tjänst till att bli en maktfaktor som sätter sin egen agenda i Hollywood på bara några år. Men nog finns där sprickor i fasaden. I jakten på nya kunder och nya originalproduktioner har streamingjätten samlat på sig ett skuldberg till ett värde av nästan 21 miljarder dollar (motsvarande 170 miljarder svenska kronor), rapporterar Los Angeles Times.
 
I jakten på att fortsätta öka sitt medlemsantal (just nu hela 104 miljoner globalt) för att få företaget att gå runt och hålla investerarna glada så har Netflix fortsatt att låna stora summor pengar. Man spenderar även stora summor för att hålla undan konkurrenterna Amazon och Hulu, som nu flåsar den Kaliforniska streamingjätten i nacken med egna originalproduktioner.
 
Resultatet blir att Netflix lägger 6 miljarder dollar på innehåll bara under det här pågående året. Investerarna rapporteras än så länge vara positiva till Netflix nya dyra vanor, med förhoppningen att de utökade utgifterna kommer att generera utökade intänkter framöver. Och med en aktie som ökat i värde med nästan 50% på ett år så är det svårt att säga emot.
 
Samtidigt så höjer en del industri-experter ett varningens finger och menar att Netflix bubbla kan spricka om företaget misslyckas med att producera tillräckligt många hit-serier som fortsätter att driva in nya medlemmar. “Ingen kan förbli storspelaren vid bordet för alltid”, säger Mike Vorhaus, VD för media-konsultbolaget Magid Advisors till Los Angeles Times “Jag tror att de kommer behöva en del tur för att inte drunkna i skulder när expansionsfasen är över.”
 
Vad tror ni? Är Netflix här för att stanna, eller mitt i en bubbla som är på väg att spricka?
| 31 juli 2017 13:30 |