Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

15 mars 2019 | 23:00

Netflix "One Day at a Time"-nedläggning kan bli historisk

Kanske borde Netflix ha givit "One Day at a Time" en fjärde säsong ändå?
Jag har tidigare kallat "One Day at a Time" för Netflix mest underskattade tv-serie. Igår visade Netflix själva prov på detta, när de valde att lägga ned serien på grund av att "för få" tittade på den. Vilket de givetvis har all rätt att göra. Men frågan är om serien faktiskt kommer att förbli nedlagd, eller om det här kan bli den första Netflix-serien att bli räddad av någon av streamingjättens konkurrenter.
 
För er som inte har koll på "One Day at a Time" ännu, så är det en komediserie om en kubansk-ättad familj bosatt i Los Angeles. I vilken en ensamstående mamma får handskas med två tonårsbarn, en inneboende mormor, deras fastighetsskötare, ett heltidsjobb som sjuksköterska och PTSD från en vända i kriget. Med modiga teman om rasism, invandring, nationalism, ångest, homofobi och mycket mer, har serien lyckats beröra på djupet lika mycket som den har underhållit oss som har tittat.
 
Inför den andra säsongen spenderade jag en timma med seriens båda skapare, vilket resulterade i en väldigt härlig pratstund om deras sätt att välja vilka teman att belysa, och vi har behållt kontakten sedan dess. Efter att ha delat mitt missnöje kring seriens nedläggning med dem under gårdagen, var det ändå med en gnutta hopp som jag gick till sängs. 
 
"Vi hittar förhoppningsvis ett nytt hem för "One Day at a Time"! Det är alltid en chansning, men vi har inte givit upp än", berättade nämligen skaparen Mike Royce för mig.
 
Mike Royce, Gloria Calderon Kellett, Norman Lear, Justina Machado och Rita Moreno under inspelningarna av "One Day at a Time". 
 
Sedan Netflix gav sig in i tv-branschen och började kasta miljarder och åter miljarder dollar på sina originalserier, har det aldrig hänt att någon av deras nedlagda serier sedan blivit räddade av en konkurrent. Själva lyser de alltid starkast i de förkrossade fansens hjärtan världen över, så snart en serie har lagts ned - "Snälla Netflix - rädda Blabla". I fallet med "Sense8" valde till och med Netflix att "rädda" sin egen serie, genom att låta den avslutas med en dubbelavsnittsfinal.
 
När det kommer till "One Day at a Time" så har serien hyllats av i stort sett alla kritiker som någonsin har skrivit en rad om den, både säsong två och tre har exempelvis för närvarande 100% på RottenTomatoes (baserat på 57 recensioner). Men faktumet att det är en av få serier som tar upp och ger plats åt Latinx i USA, har nu även fått mängder av skådespelare och andra i branschen att pusha för att serien ska få nytt liv hos någon av Netflix konkurrenter.
 
 
Netflix äger givetvis alla rättigheter till de tre första säsongerna av "One Day at a Time" - och de lär finnas där för alla att njuta av i all framtid. Det är däremot Sony TV som har producerat serien, vilket innebär att de kan fortsätta att producera serien om någon annan distributör skulle vara sugen på att "rädda" den från sitt öde hos Netflix.
 
Tack vare det klassiska sitcom-formatet förutspår jag därför redan här och nu, dagen efter nedläggningen, att "One Day at a Time" kommer att få nytt liv hos antingen CBS eller NBC i USA. Två kanaler på jakt efter högkvalitativa sitcoms just nu, särskilt CBS som håller på att tappa "The Big Bang Theory" - och som dessutom har vågat sticka ut hakan ordentligt med sina politiska serier.
 
Om min spaning visar sig bli sann, blir räddningen historisk både på grund av att det blir den första nedlagda Netflix-serien att återuppstå - men även den första (vad jag kan minnas?) moderna streamingserien att räddas av en gammal "tablå-tv"-kanal.
  
Vad tror du om "One Day at a Times" chanser till räddning från Netflix-döden? Kommentera gärna nedan!
| 15 mars 2019 23:00 |