Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

20 mars 2020 | 15:00

Netflix och YouTube räddar internet i Corontän-Europa

De båda streamingjättarna har fått en hel del skit under det senaste dygnet, på grund av vad som verkar vara ett missförstånd från deras upprörda användare.
Efter att Variety igår rapporterade att Netflix skulle sänka sin videokvalitet från HD till SD (standard definition) för sina användare i Europa (i en månad framöver), började streamingjättens användare snabbt att spy galla över beslutet. Under förmiddagen idag rapporterade Reuters att YouTube hade fattat samma beslut. KATASTROF stönar YouTubes användare lika snabbt. 
 
För att parafrasera lite, så verkar det här vara vad de flesta känner just nu: "Vad är det för teknikvärld vi lever i - där Netflix och YouTube inte ens klarar av lite extra trafik när folk sitter hemma i karantän!? Skandal."
 
Missförståndet här ligger däremot i att varken Netflix eller YouTube har några som helst problem med sina tjänster just nu. I vanliga fall är Netflix den överlägset största enskilda användaren av internet i EU, där nästan en femtedel av allt internetanvändande under 2019 gick att spåra direkt till Netflix. Problemet nu är bara att folk som sitter hemma i karantän på grund av coronapandemin ("Corontän") streamar video som aldrig förr, vilket såklart egentligen är positivt för båda dessa företag.
 
 

Det är EU som har bett Netflix och YouTube att sänka bildkvaliteten

 
Men det är även ett faktum som oroat EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, som är rädd för att internet i EU-länderna är påväg att överbelastas till den grad att det slutar att fungera... vilket inte vore bra när regeringarna i de drabbade länderna behöver kunna gå ut med information till sina medborgare. Under de senaste dagarna har YouTube-användandet varit nästan dubbelt så stort som streamandet hos Netflix (som också har mycket högre användning än normalt).
 
Så efter att ha pratat med både Netflix-VD:n (Reed Hastings) och YouTube-VD:n (Susan Wojcicki) har Breton lyckats övertyga dem om att sänka bildkvaliteten från HD till SD under den kommande månaden, med förhoppningen att det ska "rädda internet" genom att sänka belastningen med ungefär 25 procent. Vilket nu alltså är vad som har hänt, men problemet ligger med andra ord inte hos varken Netflix eller YouTube - utan i just det här specifika fallet får de bara skit för att de gör något gott.
 

Läs också: Netflix ökar i coronatider

 
Har du spenderat mer tid med Netflix och YouTube sedan coronapandemin drog igång? Kommentera gärna nedan!
| 20 mars 2020 15:00 |