Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

9 februari 2022 | 16:45

Netflix första originalserie fyller 10 år!

Netflix VD:n Ted Sarandos och "The Sopranos"-skådespelaren Steven Van Zandt bjuder på ett nostalgiskt samtal om hur Netflix första originalserie blev till.
Det har nu officiellt gått 10 år sedan Netflix gav sig in i streamingbranschen som en distributör av originalproduktioner. Den 6 februari 2012 släpptes nämligen "Lilyhammer" på Netflix, en samproduktion mellan Netflix och norska tv-kanalen NRK. Vilket markerade början på det streamingkrig vi nu befinner oss i, med mängder av konkurrerande streamingtjänster.
 
Under de första åren som distributör lade Netflix inte ned en enda tv-serie utan fortsätte att ge grönt ljus åt nya produktioner samtidigt som man förnyade sina redan befintliga titlar. Ett faktum som retade gallfeber på resten av tv-branschen, men som samtidigt gjorde att andra bolag fick upp ögonen för potentialen av den typ av streaming vi idag alla har kommit att ta för givet. 10 år senare pumpar Netflix ut mängder av originalproduktioner varje vecka och är även kända för att relativt snabbt lägga ned sina tv-serier, i jakten på nästa stora succé.
 
I ett klipp som lagts ut av Netflix bjuder "The Sopranos"-skådespelaren Steven Van Zandt (som spelade huvudkaraktären i "Lilyhammer") och Netflix-chefen Ted Sarandos på ett nostalgiskt snack om hur det egentligen gick till när serien skapades.
 
- Jag kommer aldrig att glömma det, det var det bästa affärsmötet som jag har varit på under hela mitt liv. Jag var inte van vid att VD:n för ett företag var med och fattade den typen av beslut, det hade jag aldrig varit med om förut. I vanliga fall tar det alltid ett par veckor innan alla andra chefer hunnit godkänna allt. Men här visade jag bara trailern för dig och du sade "jag gillar det, vi kör!", berättar Van Zandt i klippet.
 
 
Samtliga tre säsonger av "Lilyhammer" finns givetvis fortfarande tillgängliga hos Netflix, för den som har missat serien.
 

Läs också: 14 efterlängtade nya tv-serier som släpps hos Netflix under 2022

 
Har du hunnit ge "Lilyhammer" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 9 februari 2022 16:45 |