Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

5 februari 2022 | 18:00

14 efterlängtade nya tv-serier som släpps hos Netflix under 2022

MovieZines tv-redaktör har satt ihop en lista över sina mest efterlängtade nya serier, med premiär hos Netflix under 2022. Vilka titlar ser du fram emot?
Det råder givetvis ingen frågan om att återkommande serier som "Stranger Things" och "Familjen Bridgerton" står väldigt högt upp på Netflix-prenumeranternas listor över mest efterlängtade premiärer under 2022. Men till just den här listan har jag istället försökt att lyfta fram årets helt nya Netflix-titlar, som alla tycks ha potential att kunna bli några av årets mest populära nya tv-succéer. 
 
I pandemitider är det däremot inte helt lätt att veta om vissa serier kommer att skjutas upp till 2023, vilket jag exempelvis tror är vad som gäller för live action-versionen av "Avatar: The Last Airbender" (vilket är varför jag inte har tagit med titeln på listan). Samtliga av tv-serierna här nedan har däremot alla åtminstone någon gång i tiden bekräftats vara producerade för premiärer just under 2022!
 
Det här är 14 av de tv-serier jag personligen ser mest fram emot i år... dela därför gärna med dig av dina egna tips i kommentarerna om du råkar sakna någon efterlängtad titel i min lista.
 

"1899"

 
 
Tv-skaparna Jantje Friese och Baran bo Odar ligger bakom den hyllade och välgjorda Netflix-serien "Dark" och har äntligen fått chansen att berätta en ny och riktigt ambitiös historia. En båt med emigranter från Europa är på väg mot New York, men när man upptäcker att en annan båt som varit försvunnen i flera månader driver omkring ute till havs så tar deras resa en minst sagt oväntad vändning.
 

"Anatomy of a Scandal" - 15 april

 
 
"The Big Little Lies" och "Goliath"-skaparen David E. Kelley kommer att adaptera boken "Anatomy of a Scandal". Handlingen kretsar kring Sophie (Sienna Miller) som inte tror på våldtäktsanklagelserna som riktats mot hennes make, politikern James (Rupert Friend). Kate (Michelle Dockery) är åklagaren som däremot är helt övertygad om att James är skyldig och måste betala det högsta möjliga straffet för vad han har gjort. S.J. Clarkson ("Collateral") står för regin.
 

"All of Us Are Dead" - 28 jan

 
 
Praktiskt taget hela världen verkade få upp ögonen för sydkoreanska tv-produktioner efter den enorma succén med "Squid Game" i fjol. För egen del har jag redan under flera års tid tjatat om att den sydkoreanska zombieserien "Kingdom" är en av Netflix bästa originalserier... och nu är alltså nästa galna zombieproduktion från Sydkorea redan här.
 

"Cabinet of Curiosities"

 
 
Guillermo del Toro ("The Shape of Water", "Pans labyrint") har en helt ny skräckantologiserie på gång hos Netflix! Han kommer själv att både regissera och skriva ett gäng av de totalt åtta fristående avsnitten, med skådespelare som Rupert Grint, Ben Barnes, Andrew Lincoln och ett gäng andra skådespelare i huvudrollerna.
 

"Clark"

 
 
Bill Skarsgård axlar huvudrollen som Clark Olofsson, den svenska brottslingen som givit upphov till begreppet "Stockholmssyndrom", rymt från fängelser och rånat banker över hela Europa. Adam Lundgren, Björn Gustafsson, Alexander Karim, Agnes Lindström Bolmgren och Vilhelm Blomgren är bara några av skådespelarna som dyker upp vid sidan om Skarsgård.
 

"Inventing Anna" - 11 feb

 
 
Shonda Rhimes ligger redan bakom tv-succéerna "Grey's Anatomy", "Scandal" och "Familjen Bridgerton" och nu har det alltså blivit dags för "Inventing Anna" att bli nästa stora tv-premiär från hennes produktionbolag. Handlingen följer den verklighetsbaserade berättelsen om Anna (spelad av fantastiska Julia Garner från "Ozark"), som påstod sig vara en svinrik tysk arvtagerska och snabbt nästlade sig in i New Yorks finaste kretsar.
 

"Pieces of Her"

 

 
Toni Collette ("Unbelievable") spelar huvudrollen som mamman Laura med ett hemligt förflutet, som plötsligt tvingas fram till ytan under ett oväntat våldsamt besök vid ett köpcenter tillsammans med sin dotter. Serien är skapad av "Homeland"-regissören Lesli Linka Glatter och samtliga avsnitt regisseras av "Better Call Saul"-regissören Minkie Spiro. Skådespelarna Bella Heathcote, David Wenham, Terry O'Quinn och Jessica Barden dyker också upp under säsongen.
 

"Resident Evil"

 
 
Det har onekligen gjorts ett gäng adaptioner av den skrämmande postapokalyptiska världen i "Resident Evil", men sällan har produktionerna faktiskt levt upp till rädslan en hade medan man satt och spelade spelen ensam i mörkret. Nu återstår det att se om en påkostad live action-satsning, som ska utspela sig en sisodär 30 år efter "utbrottet", kan gå och bli en av årets mer skrämmande nya titlar.  
 

"The Midnight Club"

 
 
Om inte "Resident Evil" lyckas skrämma oss så får vi helt enkelt sätta vårt hopp till Mike Flanagan, som under de senaste åren redan släppt skräckserierna "The Haunting of Hill House", "The Haunting of Bly Manor" och "Midnight Mass" hos Netflix. "The Midnight Club" kommer att följa ett gäng dödligt sjuka patienter vid Rotterdam Home, som samlas vid midnatt för att berätta läskiga historier för varandra. 
 

"The Playlist"

 
 
Tv-serien "The Playlist" kommer låta oss få en titt bakom kulisserna på hur Daniel Ek (Edvin Endre) och Martin Lorentzon (Christian Hillborg) grundade Spotify och förändrade musikindustrin för all framtid. Den norske regissören Per-Olav Sørensen ("Home for Christmas") står för regin.
 

"The Sandman"

 
 
Författaren Neil Gaimans "The Sandman" har hyllats under många års tid och tycks alltid vara lika svår att förklara på ett sätt som inte låter helgalet. Men kanske kommer vi alla snart att förstå precis hur allt hänger ihop, efter att Gaiman själv har fått tillgång till en generös Netflix-budget för att förverkliga berättelsen genom en tv-adaption.
 

"The Witcher: Blood Origin"

 
 
Efter två säsonger av "The Witcher" och animefilmen "The Witcher: Nightmare of the Wolf", så har Lauren Schmidt (hjärnan bakom alla Witcher-adaptioner hos Netflix) ännu en titel på ingång. I "Blood Origin" backar vi däremot tillbaka bandet 1200 år till tiden precis innan den första häxkarlen skapades.
 

"Vikings Valhalla" - 25 feb

 
 
Den fristående fortsättningen till megapopulära "Vikings" kommer att utspela sig 100 år efter originalserien och ta oss till början av 1000-talet, där vi kommer att få följa med på några nya legendariska äventyr tillsammans med några av de mest kända vikingarna som någonsin levt. En given succé redan innan premiären? Med en påkostad Netflix-budget och långt färre restriktioner kring vad som får visas i bild (originalet kom trots allt från tv-kanalen History Channel), så står i alla fall förväntningarna väldigt höga.
 

"Wednesday"

 
 
Tim Burton ("Edward Scissorhands", "Corpse Bride") har regisserat hela den kommande fantasyserien om familjen Addams, fast den här gången med karaktären Wednesday i särskilt fokus. Handlingen kommer mestadels att utspela sig på Nevermore Academy, en minst sagt speciell internatskola... där vi kommer att få följa Wednesdays försök att bemästra sina övernaturliga kunskaper.  
 

Läs också: De 60 hetaste nya tv-serierna med premiär under 2022

 
Vilka nya tv-serier ser du mest fram emot att få se hos Netflix under 2022? Kommentera gärna nedan!
| 5 februari 2022 18:00 |