Film

Skribent

Mats Karlsson

6 april 2010 | 16:54

Nedräkning till sommaren: Iron Man 2

Sommaren är späckad med emotsedda filmer och MovieZine har tittat närmare på några av dem. Först ut är "Iron Man 2".

Årets första blockbuster är snart här och det går inte att sticka under stolen med att "Iron Man 2" är en av årets mest efterlängtade filmer. I den första filmen fick vi stifta bekantskap med den inte så kända Marvelhjälten Iron Man. I USA är Iron Man visserligen en stor karaktär, men här i Sverige har han fått stått i skuggan av Spider-Man, X-Men, Fantastic Four och Hulk.

"Iron Man" dök upp på biograferna för drygt 2 år sedan och gick bättre än vad Marvel hade förväntat sig. Med en budget på 140 miljoner dollar spelade den in fantastiska 98 miljoner under premiärhelgen och totalt blev det 318 miljoner i USA. Internationellt sett spelade den in 585 miljoner dollar och här i Sverige sågs Marvelfilmen av 142 000 biobesökare. Att Marvel har prioriterat och tryckt på för en uppföljare är inte så konstigt.

Förutom den ekonomiska framgången blev den även väldigt väl mottagen av kritiker världen över. På RottenTomatoes fick filmen den höga procentsiffran 93%, det vill säga så anser 9 av 10 kritiker att filmen är bra eller till och med bättre än bra.

Precis som i första filmen kommer "Iron Man 2" regisseras av Jon Favreau. Det var många som både var skeptiska och chockade över regissörsvalet när det avslöjades att Favreau skulle tackla "Iron Man". Med sin nördighet och kärlek för serier visade han alla att han var definitivt rätt man det jobbet. Trots att han nu har blivit ett aktat namn i regissörsbranschen har han fortfarande inte släppt skådespelarkarriären. Senast kunde vi se honom i komedierna "I Love You, Man" och "Trubbel i paradiset" och framöver kommer vi att få se honom i "The Zookeeper".

Vi får även återse Robert Downey Jr som verkligen lyckades med sin tolkning av industrimagnaten Tony Stark tillika superhjälten Iron Man. Han förvandlade en på förhand tråkig affärsman och gav honom humor som föll väl ut, både hos kritiker och biopubliken. Den breda skådespelaren har förutom "Iron Man" haft roller i Ben Stillers "Tropic Thunder" och i Guy Ritchies "Sherlock Holmes samt spelat mot Jamie Foxx i dramat "Soloisten".

Det som dock blev de stora rubrikerna kring "Iron Man" var avhoppet/avskedet av Terrence Howard som gestaltade James "Rhodey" Rhodes. Howard beslutade sig för att hoppa av projektet när Marvel erbjöd honom för låg lön till uppföljaren. Istället klev Don Cheadle in och kommer nu att axla rollen som War Machine/Rhodey.

Det kommer även att introduceras nya karaktärer i uppföljaren. Först och främst kommer vi att få se Mickey Rourke som den ryska superskurken "Whiplash". Dessutom får vi se Scarlett Johansson som Natasha Romanoff/Black Widow. Karaktären var dock tänkt att spelas av Emily Blunt, men hon tvingades dessvärre tacka nej på grund av schemakonflikter.

Eftersom första filmen bröt en del mark för karaktären är suget efter uppföljaren riktigt stort. Sedan har filmen den stora fördelen att den kommer först ut av storfilmerna.

Den officiella synopsin lyder så här:

"Stark är under stark press från regeringen, pressen och allmänheten att dela med sig av sin teknologi till militären, men vägrar då han är rädd att hemligheten bakom Iron Man-teknologin ska hamna i fel händer. Med Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) och James "Rhodey" Rhodes (Don Cheadle) vid sin sida bildar Tony nya allianser och konfronterar nya, kraftfulla fiender."

I december fick vi se den första trailern till filmen där vi fick se de första scenerna med Mickey Rourkes karaktär Whiplash. Sedan fick vi vänta ända till efter Oscarsgalan innan nästa trailer uppenbarade sig. Ännu mer actionspäckad och med mycket mer effekter.

Medan vi alla väntar på premiären av "Iron Man" har vi samlat ihop alla trailers, klipp och stillbilder som har hittills släppts till filmen. Du hittar allt material här nedan. 

Stillbilder från filmen är inlagda i galleriet som du hittar här

Se trailer 1

Se trailer 2Se TV-spot 1 på YouTube

Se TV-spot 2 på YouTube

Se TV-spot 3 på YouTube

Se TV-spot 4 på YouTube


Se TV-spot 5 på YouTube

Se filmklipp på Apple

Hur pass peppad är du på "Iron Man 2"?

| 6 april 2010 16:54 |