Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 januari 2024 | 08:00

Nattens TV-tips: Skicklig Joel Kinnaman huvudrollen i underhållande, svensk deckare - på engelska

När svenska romanen ”Tre sekunder” blev film var det på engelska - men åtminstone med vår egen Joel Kinnaman i huvudrollen.
Roslund & Hellströms ”Tre sekunder” om poliser och kriminella i Sverige låg på svenska bästsäljarlistan i flera månader och vann flertal priser. Det var därför kanske lite förvånande att när den skulle bli långfilm var det på engelska.
 
Filmen, med originaltiteln ”The Informer” (2019) är en brittisk produktion i regi av italienska Andrea Di Stefano (”Escobar: Paradise Lost”) med handlingen förflyttad till New York. Däremot har åtminstone vår egen Joel Kinnaman huvudrollen. Han spelar Pete Koslow, en gangster som anlitas som informatör av FBI och tvingas tillbaka in i fängelse där han ska infiltrera polska maffian.
 
I andra roller ser vi Rosamund Pike, Common, Clive Owen och Ana de Armas. Filmen var otursförföljd när det amerikanska premiärdatumet sköts på flertal gånger innan den släpptes och floppade.
 
Men den var inte lika impopulär hos kritikerna, vilket särskilt gäller Kinnamans insats. ”Skådespelaren kombinerar skickligt alla sidor hos den komplexa karaktären, som trots sin småkriminella dragning ändå blir en relativt likeable typ. En hårding som visar på viss empati och intelligens” skrev Alexander Kardelo i sin recension från 2019.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Tre sekunder”:
 
Ikväll på TV12 00.00
Streama på TV4 Play
Streama på Tele2 Play
Streama på Cineasterna
Streama på Viaplay
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 9 januari 2024 08:00 |