Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

21 december 2016 | 16:00

"Narcos" regissör tar sin an Brasiliens största korruptionshärva i nytt Netflix-drama

José Padilha tycker inte att den politiska verkligheten i hemlandet skiljer sig så mycket från knarkbanditerna i "Narcos".
Den brasilianske regissören José Padilha är kanske mest känd för sin serie "Narcos", som handlar om den kolumbianske knarkkungen Pablo Escobar och den organiserade brottsligheten. I sitt hemland är Padilha också känd för sitt politiska engagemang som nu har inspirerat honom att ta sig an en ny serie på Netflix om Brasiliens största korruptionshärva.

Situationen kallas i allmänt tal för Operacao Lava-Jata, "operation biltvätt". Både höger- och vänsterpolitiker har tagit emot miljonsummor i mutor från brasilianska byggbolag. Både vänsterikonen och ex-presidenten Lula de Silva och nuvarande presidenten Michel Temer, som leder en högerkoalition, återfinns bland de som anklagats.

Så här lät det tidigare i år från José Padilha i en intervju med den brasilianska TV-kanalen Trip:

- Jag vägrar rättfärdiga ett barbari med ett annat. Jag vägrar välja mellan två så korrupta partier som Arbetarpartiet och högerpartiet PSDB. I Brasilien tvingas vi alltid välja det minst dåliga alternativet, men det är fel.

Padilha menar att den här politiska verkligheten inte skiljer sig mycket ifrån "Narcos", som handlar om banditer som på olika sätt försöker hugga varandra i ryggen och komma åt de stora pengarna. I den brasilianska korruptionshärvan ingår allt ifrån bankkonton i Schweiz till dollarkurirer och politiker som försöker ange varandra på dolda inspelningar. Gott om material för ännu en spännande serier, med andra ord.

- Jag är arg och besviken på hur mitt land styrs, men jag hanterar det genom kulturen, säger regissören.

Låter den här nya Netflix-serien som något för dig?
| 21 december 2016 16:00 |