Film

Skribent

Andreas Samuelson

7 januari 2024 | 14:00

Framtiden är här nu! 5 science fiction-filmer som utspelas 2024

Framtiden har alltid varit ett spännande på tema och även 2024 har använts i illavarslande science fiction. Men det blev inte riktigt som man tänkt sig...
Några av våra största science fiction-filmer utspelades i en framtid när man fortfarande trodde att man skulle leva i rymden med svävande fordon och psykotiska robotar (ja, så långt ifrån är vi kanske inte). ”År 2001 - Ett rymdäventyr” är kanske främsta exemplet medan ”A Clockwork Orange” utspelades 1995, "Flykten från New York” 1997, ”Tillbaka till framtiden II” 2015 och ”Blade Runner” 2019.
 
Samtliga misslyckades att spå hur framtiden skulle se ut men det är fortfarande möjlighet för ”De 12 apornas armé” (2035), ”RoboCop” (2043), ”Alien” (2122), ”Avatar” (2154), ”Hungerspelen” (2312) och ”Apornas planet” (3978). Teorier om år 2024 har nu kommit till slut och fem filmer som trodde sig förutspå dagens samhälle fick inte riktigt till det.
 
 

1. Beyond the Time Barrier (1960)

 
En pilot för USA:s flygvapen testar ett nytt raketplan men hamnar i framtiden på grund av inte alltför utstuderade orsaker. I året 2024 finner han sig i en dystopisk underjordisk värld där majoriteten av befolkning är dövstumma (och sterila). Tur för piloten att ledaren The Supremes barnbarn är telepatisk men dessvärre hotas de av våldsamma, skalliga och grönhudade mutanter som visar sig ha överlevt en ”kosmisk farsot” orsakad av kärnvapen. Mycket galet i svartvit B-film som visades som double feature med både ”The Angry Red Planet” och ”The Amazing Transparent Man”.
 
 

2. A Boy and His Dog (1975)

 
Om du någonsin varit sugen på en film där en tonårig Don Johnson kommunicerar med en telepatisk hund och våldtar kvinnor så kan du sluta leta... Den här bygger på Harlan Ellisons roman med samma namn och utspelar sig i 2024 års USA, ödelagt efter ett kärnvapenkrig. Här går föräldralösa Vic (Johnson) och hans hund Blood (!) runt i ödemarken och kämpar för att överleva. Blood hittar kvinnor åt Vic att våldta i utbyte mot mat - klassisk pojke-med-hund-historia. I övrigt finns även mutanter, underjordiska samhällen och en konstgjord biosfär med namnet Topeka.
 
 

3. Highlander 2 (1991)

 
1986 års succé ”Highlander” fick inte oväntat flera uppföljare. Tyvärr var de flesta riktigt dåliga men få så dålig som del två, som rankas som en av världens sämsta. Här lever odödliga, 500-åriga Connor MacLeod (Christopher Lambert) i 2024 års värld med ett förstört Ozonlager och en konstgjord jättesköld. Snart dyker nya odödliga upp, inklusive Sean Connery i sin kanske pinsammaste roll, med de vanliga svärdfighterna som resultat. Filmens investerare tog över filmen och förvandlade filmens odödliga till utomjordingar i en film berövad av någon som helst vett, sans eller logik.
 
 

4. 13:e våningen (1999)

 
Spoiler för denna Roland Emmerich-producerade sci-fi som kanske rättvist hamnade i skuggan av samma års ”Matrix”. Kanske var anledningen flera tidshopp från 1990-talet via 1937 till upplösningens 2024 där huvudpersonen (Craig Bierko) slutligen vaknar upp i en virtual reality-maskin. Tydligen har 1990-talets vetenskapsmän som byggt en maskin själva varit del av en annan maskin. Eller något i den stilen. Ingen huvudvärk att lägga ned mycket fokus på om du inte trodde att VR skulle vara lika hett idag som det var i slutet av 1990-talet.
 
 

5. Songbird (2020)

 
Om du tycker att Roland Emmerich ska skämmas för sin pinsamma skildring av 2024 så undvik den här Michael Bay-producerade skämskudden till film. Under en pandemi-tid när vissa tyckte att det var en bra idé att göra film om Covid-19 så kom denna absurda framtidsvision. Här heter viruset Covid-23, regeringen låser inne folk och hetsjagar sjuka för att kasta de i läskiga läger. Idiotisk skrämselpropaganda med vår egen Peter Stormare som skurkaktig, operasjungande chef för ”saneringsdepartement”.
 

Läs också: 5 riktigt bra Stephen King-filmer som du aldrig sett

| 7 januari 2024 14:00 |