RYKTE

Skribent

Alexander Kardelo

18 september 2020 | 13:20

"Mulan" spelar in mer pengar än "Tenet"

Disneys streamingexklusiva premiär går bättre än Christopher Nolans biofilm, enligt rapporter.
Filmåret 2020 har tvingat många filmbolag att tänka om och tänka nytt. En del modiga vågar släppa sina filmer på bio, andra flyttar dem till 2021 och hoppas på bättre tider. Vem som egentligen valt rätt taktik återstår att se när kassan räknats och branschen hunnit återhämta sig.

Warner Bros "Tenet" och Disneys "Mulan" var två av filmerna som drabbades under sommaren. In i det sista höll de fast vid sina premiärdatum den 17 respektive 31 juli, men pandemin tvingade bort båda från bioduken.

"Tenet" släpptes så småningom på bio i mitten av augusti (och i början av september i USA). Disney valde en annan väg med "Mulan" och puttade ut den på sin streamingtjänst Disney+ som så kallad "Premium Access". För sådär 250 kronor kan prenumeranter i många delar av världen få se storfilmen hemma.
 
 
Men Disneys drag verkar ha lönat sig. Enligt rapporter från Yahoo! Finance har nästan 3 av 10 amerikanska hushåll med konto på Disney+ köpt "Mulan" fram till 12 september. Man räknar med att det rör sig om totalt 9 miljoner hushåll som betalat 30 dollar för filmen, vilket innebär intäkter på 261 miljoner dollar. Och det bara i USA.

Jämförelsevis har Nolans "Tenet" hittills spelat in 207 miljoner dollar på bio världen över. Restriktioner, stängda biografer och coronarädsla gör förstås att filmen får kämpa i motvind, något som Nolan säkert var medveten om när han envisades om att den skulle ut på bio i sommar.

Värt att påpeka här att Walt Disney Studios inte har bekräftat tittarsiffrorna för "Mulan", så vi får ta beräkningarna med en nypa salt. Men det är kanske inte förvånande om en bred familjefilm går bättre än en komplex actionfilm, speciellt när man får möjligheten att se den i trygghet hemma i soffan.
| 18 september 2020 13:20 |