Film

Skribent

Marcus Ljung

23 februari 2017 | 18:00

MovieZine tippar Oscarsgalan: Bästa originalsång

Många trallvänliga låtar bland de nominerade, men kan någon verkligen vinna över "La La Land" med sina två nomineringar i kategorin?
Dom flesta är eniga kring vem som är den stora vinnaren inför årets Oscars-gala, speciellt i kategorin för Bästa originalsång. Ett genomgående tema i flera av de nominerade låtarna är att texterna handlar om människors stora drömmar. De nominerade är:

“Audition (The Fools Who Dream)” (”La La Land”)En stor del av framgångarna med Damien Chazelles musikal ”La La Land” beror såklart på musiken i filmen. Jag tror många likt mig själv har lyssnat sönder soundtracket i efterhand. Det går inte sluta lyssna!

I låten ”Audition (The Fools Who Dream)” så sjunger Emma Stone vackert om sin karaktärs moster som bodde i Paris och om människor som drömmer på gott och ont.

“Can’t Stop the Feeling” (”Trolls”)Justin Timberlake-låten från filmen som är baserad på leksakstrollen från din barndom. Om du inte lyssnar på radio så kan nog ”Can’t Stop the Feeling” låta riktigt svängig, men för oss andra är det en ganska plågsam lyssning. Två av Sveriges stoltheter i musikvärlden, Max Martin och Johan Schuster är faktiskt skaparna bakom låten så det är ju i alla fall spännande!

”Nothing I can see but you when you dance, dance, dance. A feeling good, good, creeping up on you. So just dance, dance, dance, come on!”.

Raderna kommer från låtens refräng, men frågan är om inte denna lyckliga text saknar tyngden som kunde tagit låten hela vägen till Oscars-statyetten?

“City of Stars” (”La La Land”)Inför inspelningen av ”La La Land” så lärde sig Ryan Gosling att spela piano från grunden, på tre månader. I ”City of Stars” så hör vi honom spela och sjunga i en duett med Emma Stone, väldigt imponerande!

Låten handlar om filmens övergripande tema, människor som följer sina drömmar i Los Angeles. ”City of Stars” bevisar att det inte krävs mer än en enkel piano-melodi och vacker sång för att kunna beröra.

“The Empty Chair” (”Jim: The James Foley Story”)Vi fortsätter listan med ännu en låt som består av endast pianoslingor och sång av Sting och J. Ralph. ”The Empty Chair” är med i dokumentären ”Jim: The James Foley Story”. Filmen handlar om en amerikansk journalist som dödades av terrorister. Låten är en hyllning till journalisten James Foley.

“How Far I’ll Go” (”Vaiana”)En av de första låtarna som spelas i filmen ”Vaiana” är den medryckande och peppande ”How Far I’ll Go”.  Det här är förmodligen den största konkurrenten till "La La Lands" två låtar.

”How Far I’ll Go” sätter sig enkelt på hjärnan och det är karaktären Vaiana som sjunger om sin dröm. Något inom henne säger att hon ska ut och segla över havet, trots att hennes familj ber henne att stanna på sin hemö.

Och Oscarn går till…

City of Stars (”La La Land”)


Låten är bara en av de andra 14 nomineringarna som ”La La Land” har på årets Oscarsgala och jag är säker på att den vinner. Justin Hurwitz som skrivit ”City of Stars” och regissören Damien Chazelle har känt varandra sedan college och kanske ligger det något i deras vänskap som gjort att hela ”La La Lands” soundtrack har blivit så magiskt.

Vilken av låtarna har du nynnat mest på?
| 23 februari 2017 18:00 |