Film

Skribent

Marcus Ljung

24 februari 2017 | 19:00

MovieZine tippar Oscarsgalan: Bästa kvinnliga huvudroll

Meryl Streep har chans på sin fjärde Oscar-statyett i karriären, men vi vet vem vinsten faktiskt går till.
På Golden Globe-galan var det Viola Davis som snyftade och snorade sig hela vägen till vinst, men på årets Oscars-gala finns hon inte ens med bland de nominerade. Amy Adams syns inte heller till trots två hyllade prestationer i både ”Arrival” och ”Nocturnal Animals”. Här är årets nominerade:

Emma Stone (”La La Land”)
Emma Stone spelar karaktären Mia som skådespelar, dansar och sjunger i Hollywood-musikalen ”La La Land”. Det var inte längesedan som hon var nominerad till Bästa kvinnliga biroll för filmen ”Birdman”, men kan hon nå hela vägen till statyetten denna gången? Det gjorde hon åtminstone på årets Golden Globe-gala där hon vann för Bästa kvinnliga huvudroll - Musikal/komedi.

Isabelle Huppert (”Elle”)
Även Isabelle Huppert vann på Golden Globe-galan inom kategorin Bästa kvinnliga huvudroll - Drama. Hon spelar Michèle Leblanc, som i filmen ”Elle” försöker spåra upp våldtäktsmannen som attackerat henne i sitt hem. Isabelle Huppert syntes år 2012 i Oscarsvinnande filmen ”Amour” från Österrike och nu är hon alltså tillbaka på galan.

Meryl Streep (”Florence Foster Jenkins”)
Surprise, surprise! Meryl Streep är nominerad på årets Oscarsgala. Detta är skådespelerskans 20:e Oscars-nominering någonsin och det är överlägset flest i världshistorien för en skådespelare. I år är hon nominerad för den verklighetsbaserade rollen som den falsksjungande operasångaren Florence Foster Jenkins. 

Natalie Portman (”Jackie”)
År 2011 vann Natalie Portman en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll i Darren Aronofskys fantastiska ”Black Swan”. Hennes Oscars-nominering för ”Jackie” är den första sedan dess och det är en otroligt hyllad tolkning av First Lady Jacqueline Kennedy. Filmen utspelar sig efter mordet på president John F. Kennedy och vi får följa hennes sorg efter det hemska traumat.

Ruth Negga (”Loving”)Ruth Negga syntes förra året som karaktären Lady Taria i storslagna ”Warcraft: The Beginning”. Hon spelade också i den smalare Jeff Nichols-filmen ”Loving” som handlar om Richard och Mildred Loving.

Loving-paret skickades år 1958 i fängelse för att ha gift sig över hudfärgernas gränser. Filmen är baserad på verklighet och Jeff Nichols är en regissör som blivit känd för att få bra prestationer från skådespelare, även denna gången.

Och Oscarn går till…

Emma Stone (”La La Land”)


Vissa tror starkt på Natalie Portmans skådespelarinsats som en nedbruten Jacqueline Kennedy, men jag är säker på att Emma Stone tar hem det här priset. Hon har redan vunnit många priser för "La La Land" på tidigare galor och Oscars-akademin kryllar av Hollywood-älskande människor. Akademin kommer att känna igen sig i Emma Stones karaktär från ”La La Land” och helt enkelt ge henne priset som hon förtjänar.

Vilken skådespelerska tror du kommer vinna? Och vem vill du ska vinna?
| 24 februari 2017 19:00 |