Film

Skribent

Marcus Ljung

20 februari 2017 | 18:00

MovieZine tippar Oscarsgalan: Bästa regi

Häng med oss i nedräkningen till 2017 års gala.
Mel Gibson gör comeback efter några turbulenta år i det offentliga och Damien Chazelle skördar Oscarsnominationer som få gjort förr. Årets nominerade är en salig blandning av regissörer. De nominerade är:

Denis Villeneuve, ”Arrival”


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Denis Villeneuve är den fransk-kanadensiska regissören som uppmärksammades på galorna redan tidigt i sin karriär. Med ”Nawals hemlighet” från 2010 som fick en Oscars-nomination i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film och med tre nominationer för ”Sicario” från år 2015.

I det hyllade och smarta sci-fi dramat ”Arrival” har han än en gång visat sin otroliga mångsidighet när vi får följa Amy Adams karaktärsresa under en alien-invasion i USA. Amy Adams spelar en expert inom språkvetenskap och Denis Villeneuve visar på ett mästerligt sätt med ”Arrival”, hur mycket språket kan betyda när världens kommunikation verkar upphöra.

Mel Gibson, ”Hacksaw Ridge”


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vi är vana att se Mel Gibson uppe på vita duken, men han har ju faktiskt också regisserat klassikern ”Braveheart” och den hyllade ”Apocalypto”. Det har varit ett tag sedan filmvärlden hörde något av Mel Gibson efter en stormig tid i media, men nu har han lyckats göra en comeback med det verklighetsbaserade krigsdramat ”Hacksaw Ridge”.

Andrew Garfield (som också är nominerad för sin roll i filmen) spelar Desmond T Doss, en militärläkare som vägrar röra vapen för att istället rädda livet på de skadade soldaterna. Mel Gibson har filmat blodiga slagfält och våldsamma actionsscener. Regi-mässigt är det väldigt komplicerat att filma krig, men frågan är om det räcker hela vägen till Oscarstroféen.

Damien Chazelle, ”La La Land”


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Hollywoods nya underbarn Damien Chazelle hade en stark regidebut med "Whiplash" år 2014. I år slår han världsrekord på Oscarsgalan där Bästa regi är en av hela 14 nominationer för musikalen "La La Land". Aldrig någonsin har en film haft fler Oscars-nomineringar och "La La Land" slog även rekord på Golden Globe-galan där den kammade hem hela sju vinster.

Ryan Gosling spelar jazzpianisten Sebastian i "La La Land" och Emma Stone spelar den aspirerande skådespelerskan Mia. De två blir förälskade och en kärlekshistoria inleds. Kan det vara så att även Oscars-akademin har blivit förälskade i "La La Lands" charm?

Kenneth Lonergan, ”Manchester by the Sea”


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Kenneth Lonergan har med sitt deprimerande drama ”Manchester by the Sea” lyckats uppmärksamma den mindre kände Affleck-brorsan. Medan Ben Affleck springer omkring och leker läderlappen så har Casey Affleck förmodligen gjort sin livs bästa prestation i ”Manchester by the Sea” och det är mycket tack vare Kenneth Lonergans regi.

Casey Affleck spelar en vaktmästare från Bostons som förändras då han återvänder till sin hemstad för att omhänderta sin brorson som har precis förlorat sin pappa. Kanske är det ett långsamt, dystert drama som tilltalar Oscars-akademin allra mest.

Barry Jenkins, ”Moonlight”


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

"Moonlight" vann Bästa drama på årets Golden Globe-gala, det mest prestigefyllda priset såklart. Det är otroligt imponerande av Barry Jenkins som tidigare bara har gjort några kortfilmer och skrivit ett par avsnitt till tv-serier. "Moonlight" är hans andra långfilm som han både har skrivit och regisserat på ett oerhört mästerligt sätt. Vår recensent gav till och med filmen högsta betyg!

Filmen handlar om en ung man som växer upp i ett tufft område utanför Miami, som gay får han tampas med en otroligt svår uppväxt. Huvudrollen porträtteras av tre olika skådespelare, bland annat skådespelaren Trevante Rhodes. Den som inte berördes av detta dramat får jag nog lov att kalla en sten. 

Och Oscarn går till…

Damien Chazelle för ”La La Land”


Med musikal-soundtracket som sätter sig på hjärnan, ett melankoliskt kärleksdrama och med fina hyllningar till de klassiska musikalerna från förr så kommer Damien Chazelle förmodligen att charma till sig en Oscars-trofée för ”Bästa regi”. Det var precis var han gjorde under Golden Globe-galan i alla fall. Människor verkar falla pladask för "La La Land" och jag tror att den är oemotståndlig för Oscars-akademin.

Vem tror du vinner för Bästa regi?
| 20 februari 2017 18:00 |