Film

Skribent

Mats Karlsson

13 januari 2013 | 20:01

MovieZine har sett delar av "Elysium"

Neill Blomkamps kommande science fiction-film ser ohyggligt bra ut och mersmaken vet inga gränser.

Vem är Neill Blomkamp och var kommer han ifrån, undrade många när det började snackas om "District 9" för några år sedan. Idag vet vi vem han är. Han är någon som Hollywood verkligen behöver, en filmmakare med visioner som är beredd att förverkliga och driva dem mot sin spets. Kort sagt, framtidens regissör.

Efter framgångarna med "District 9" har nyfikenheten stor för vad han skulle göra härnäst. Nu vet vi att det blir "Elysium", ännu ett science fiction-projekt av Blomkamp. Men det har dessvärre inte avslöjats så mycket om filmen och heller inte knappt visats något. De som var på Comic Con förra året fick dock sitt lystmäte uppfyllt, men det är få förunnat.

Glädjande nog fick jag chansen att se exklusivt material från "Elysium", närapå 10 minuter från filmen. Det var inte sammanhängande minuter, utan flera olika klipp där jag fick chansen att se huvudkaraktärerna introduceras under olika händelser i filmen.

Innan visningen började var jag relativt nollställd och hade varken höga eller låga förväntningar inför vad som jag skulle få se. Utan att överdriva tog det 15-20 sekunder innan jag insåg att detta skulle bli något man sent skulle glömma.

Handlingen utspelar sig år 2159 där människorna är uppdelade i två klasser, de förmögna som lever på rymdstationen Elysium och resten bor på Jorden, som är överbefolkat och fattigt. Vi får följa Max (Matt Damon) i hans vardag som är allt annat än inspirerande. Max råkar ut för radioaktiv strålning på sitt jobb som medför att han har endast fem dagar kvar att leva. Hans enda räddning är att ta sig till Elysium, där maskiner kan bota på alla sjukdomar. Förutom Matt Damon fick man se William Fichtner som är ursprungligen en medborgare från Elysium, men placerad på Jorden. Jodie Foster spelar minister Rhodes som tar hjälp av skäggige lakejen Kruger, spelad av Sharlto Copley.

Fichtner är en skådespelare som lyckas framkalla ett nödvändigt hat mot hans karaktär och det lyfter jag på hatten för. Det är hans karaktär vi ska känna avsky mot och hålla tummarna för att Max (Matt Damon) lyckas ge en näsbränna. Jodie Fosters karaktär Rhodes är en elak människa, men fattas bara. Det är ju hon som drar i tåtarna, de som Max inte har någon glädje av. Sist men inte minst får vi återse Sharlto Copley som inte är lika god som han var i "District 9". Alla skådespelare övertygar och förstärker filmens budskap, nämligen människans uppgivenhet och det starka behovet av förändring.

Av de jag fick se av karaktärerna finns det inget att klaga på. De var trovärdiga och framför allt hopplösheten mot den nästintill oövervinneliga robotstyrkan dras fram skickligt av Damon. Samtidigt är inte Damon sen med att ta fram humorn som gör att tittaren håller kvar hoppet för människan. Så det starkaste intrycket står Matt Damon helt klart för som gång på gång visar upp nya sidor i sitt skådespelarregister.

När visningen var över var den spontana känslan: Jösses, detta kommer bli episkt! Blomkamp visade med "District 9" att försköna miljöer ligger inte i hans natur och samma sak gäller här. Det känns rent ut sagt äckligt och de råa och våldsamma miljöerna är uppenbar. Det som också gläder en är hur Blomkamp föredrar att jobba med verkliga effekter, det vill säga ingen CGI-fest. Det genererar att man köper det förfallna Jorden betydligt lättare. Man fick dock inte se några scener från Elysium, som vi vet kommer att bli datagenererat. Det är svårt att frångå specialeffekter när man ska skapa en helt ny planet som ska vara högteknologisk.

Ska man beskriva filmen eller de minuter jag fick se, far tankarna tveklöst till "District 9". Fast ribban och ambitionsnivån ligger betydligt högre med "Elysium".

Det här var mer fantastiskt än vad man vågade hoppas på. Nyfikenheten och peppen är nu kolossalt stor och frågan är snarare är hur man ska kunna vänta tills hela filmen är klar. För det jag har sett ser inte bra ut, det ser fruktansvärt bra ut. Tankarna far i skallen som en värsta pingpong-boll som aldrig vill sluta studsa. Var detta ska sluta vill jag inte ens sia om, men som sagt, detta ser snuskigt bra ut. Framför allt kan jag utan att darra på läppen konstatera att framtiden ser onekligen otroligt episk ut!

"Elysium" får biopremiär 9 augusti.

| 13 januari 2013 20:01 |