Sponsrad

Skribent

Jonatan Blomberg

21 januari 2019 | 19:00

Missade du den största "True Detective"-ledtråden hittills?

I den tredje av åtta artiklar om den nya "True Detective"-säsongen, tar vi oss en spoilertät titt på det senaste avsnittet "The Big Never".
Förra veckan skrev jag två artiklar i samband med de två premiäravsnitten, en spoilerfri text om våra fyra största karaktärer samt en ren spoilergenomgång över de båda avsnitten.
 
I samarbete med HBO Nordic kommer jag att skriva en ny artikel varje (sen) måndagkväll, och denna vecka tar vi oss an "The Big Never" - säsongens tredje avsnitt.
 

Vi börjar (typ) där vi slutade förra veckan

 
Large ffef981fa99b33281f6106ca24e311b1 td 203 20031
 
Förra veckans avsnitt slutade med att en märkbart förvirrad Hays plötsligt befann sig i en korsning vid ett gammalt hus, med uppenbar anknytning till Purcell-fallet. När vi nu återvänder till Hays i veckans avsnitt är det i ett rum hos en doktor, där vi i princip får en bekräftelse på att Hays lider av Alzheimers.
 
I de tidigare tidslinjerna får vi även se hur Hays har haft andra svårigheter i livet, hans "stora trut" verkar ha fått honom sparkad i slutet av den första tidslinjen, drickandet och vikten av Purcell-fallets historia på hans axlar verkar även ha gjort att äktenskapet blev rejält ansträngt i den andra.
 
Sen har vi hela den här mardrömssekvensen på affären med barnen. Med största sannolikhet redan uppskrämd över Purcell-barnens försvinnande, försvinner hans egen dotter plötsligt. Han svär och skäller ut henne när hon väl hittas, vilket får det att brista för henne. Men frågan är vad det är vi inte har fått veta kring dottern i den senare tidslinjen, eftersom vi aldrig har fått se henne i livet som vuxen ännu.
 

Vi har knappast sett det sista av skrot-killen

 
Large ffef981fa99b33281f6106ca24e311b1 td 2030
 
Under veckans avsnitt får vi även följa några andra personer lite mer, sidoberättelser som garanterat lär få en större betydelse längre fram. Här tänker jag framför allt på mannen som samlar och säljer skrot, som av sina "vita grannar" blir ombedd att hålla sig undan deras barn - på ett minst sagt brutalt och hänsynslöst sätt. Krigsveteranen, väl hemma, svarar med att lyfta fram en gigantisk väska full av vapen... vi har definitivt inte sett det sista av honom.
 

Största ledtråden hittills?

 
 
Okej, med viss reservation för att gammal-Hays är en väldigt opålitlig berättare för oss - med tanke på att han själv inte alltid vet vad han faktiskt minns. Ni som såg den första säsongen av  "True Detective", vet också att våra huvudrollsinnehavare medvetet kan berätta felaktiga historier av olika anledningar.
 
I veckans avsnitt får vi se hur Hays, hemsökt av ett "mentalt spöke" i form av sin fru, på sätt och vis påminner sig själv om att det finns något han har dolt i sitt förflutna med anslutning till Purcell-fallet. Hans fru (men egentligen han själv) säger nämligen: "Du är rädd för vad de kommer att hitta, för vad du lämnade där ute i skogen".
 
Exakt vad det betyder vet vi givetvis inte, men precis som den första säsongens avvikande rapporter verkar Hays ha gjort något som han har hållit hemligt i alla dessa år. Frågan är bara i vilken av de två tidigare tidslinjerna som det "hände" - och vad det faktiskt var? Oavsett vilket, är det helt klart en av säsongens största ledtrådar hittills!
 
Nästa vecka på måndag kväll kör vi nästa artikel, då vet vi förhoppningsvis mer! De tre första avsnitten för säsongen finns tillgängliga hos HBO Nordic nu.
| 21 januari 2019 19:00 |