Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

15 november 2020 | 16:30

Mikael Marcimains "Jakten på en mördare" finns nu på SVT Play

För alla som varit sugna på att få se en svensk motsvarighet till David Finchers "Mindhunter", finns nu premiären av "Jakten på en mördare" att ta del av.
För femton år sedan tog regissören Mikael Marcimains ("Horizon Line") och manusförfatten Helene Lindholms "Lasermannen" den svenska tv-kriminalgenren med storm, en serie som sedan dess ofta räknats som en av de bästa svenska kriminalserierna någonsin. Nu har Marcimain och Lindholm återförenats och skapat ännu en svensk kriminalserie, "Jakten på en mördare". 
 
Serien handlar om den verklige kriminalkommisarien Pelle Åkesson (Anders Beckman), som tillsammans med sin spaningsgrupp navigerade genom svensk polisbyråkrati och löste en hel drös olika mord i södra Sverige under 90-talet och början av 00-talet. Just den här historien har däremot sin början redan under påsken 1989, när den 10-åriga flickan Helén Nilsson plötsligt försvinner från det lilla samhället Hörby. När flickan hittas inser man snabbt att hon blivit utsatt för en fruktansvärd grymhet. innan hon slutligen mördades och dumpades.
 
Helénmordet och omständigheterna kring hennes död tog polisen över ett årtionde att lösa - och det är framför allt polisarbetet, förhören, spåren och polisbyråkratin som får en svensk diskbänksrealistisk genomgång i "Jakten på en mördare". Om du tidigare har gillat serier som "Mindhunter", "Lasermannen" eller "Unbelievable", så är SVT:s nya tv-serie utan tvekan värd en chans!
 
 
I rollerna dyker utöver Beckman även skådespelare som Lotten Roos, Håkan Bengtsson, Rasmus Troedsson, Christian Fex och Lars Schilken upp. Mikael Marcimain har regisserat miniseriens samtliga sex avsnitt, medan Helene Lindholm och Lotta Erikson har skrivit manus. De två första avsnitten finns nu tillgängligt på SVT Play, där nya avsnitt kommer att släppas på söndagarna de närmsta veckorna.
 

Läs också: 10 färska tv-premiärer att hålla utkik efter under tråkiga november

 
Kommer du att ge "Jakten på en mördare" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 15 november 2020 16:30 |