Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

10 januari 2019 | 21:45

Mästerverket ”The Sopranos” fyller 20 år idag

Idag är det exakt 20 år sedan vi först fick lära känna James Gandolfinis odödliga karaktär - Tony Soprano.
Den 10 januari 1999 sände HBO det första avsnittet av ”The Sopranos” på tv i USA. Vilket markerar startskottet på den då nya utvecklingen i tv-branschen, av vad vi idag tar för givet som kvalitetsserier.
 
HBO:s satsning på ”The Sopranos” resulterade i en serie som av många anses vara den bästa tv-serien någonsin - som dessutom belönades med totalt 21 Emmys och fem Golden Globes under sina säsonger. 
 
Serien lät oss under 86 avsnitt följa den New Jerseybaserade maffiabossen Tony Soprano (James Gandolfini), när han försökte att balansera sitt ”vanliga” familjeliv med sitt kriminella liv. Men det gick givetvis inte helt enkelt alla gånger, vilket han försökte råda bot på genom sina terapisessioner med doktor Jennifer Melfi (Lorraine Bracco).
 
HBO Nordic har plockat fram 10 höjdpunkter ur serien i ett födelsedagsklipp här nedan.
 
 
För den som är sugen på mer av ”The Sopranos”-världen finns det faktiskt goda nyheter, vilket vi även rapporterade om under förra året. Den kommande långfilmen ”The Many Saints of Newark” kommer att berätta den officiella bakgrundshistorien till ”The Sopranos”. Med avstamp i sextiotalets Newark-uppror, där vi bland annat kommer att få möta en ung version av Tony Soprano. Filmen är skriven av David Chase, som även är seriens skapare.
 
Vad tycker du om ”The Sopranos”? Tycker du att den fortfarande står sig 20 år efter premiären? Kommentera, och gratulera, gärna nedan!
| 10 januari 2019 21:45 |