Film

Skribent

Alexander Dunerfors

24 juli 2013 | 21:01

"Maniac" blev för mycket för Nya Zeeland

Elijah Wood okej som Frodo, inte okej som otäck seriemördare.

Nya Zeelands motsvarighet till Biografbyrån har sagt stopp och belägg inför den blodiga thrillern "Maniac". Franck Khalfouns nyinspelning, med Elijah Wood i huvudrollen som en kvinnomördare, får varken släppas på bio eller DVD i landet.

Man motiverar sitt förbud med att filmen spelats in ur mördarens synvinkel och därför är skadlig för publikens välmående. Den enda chansen att se "Maniac" för nyzeeländare är på filmfestival eller som en del av en filmutbildning, förutsatt att publiken har fyllt 18 år.

Men distributören Monster Pictures rasar:

- Att banna filmen är att förolämpa intelligensen hos Nya Zeelands vuxna medborgare. Det är snarare en öppen inbjudan till att tanka ner filmen olagligt, säger Neil Foley till tidningen Stuff.

Här hemma i Sverige är vi lyckligtvis inte lika känsliga, och får se "Maniac" på Blu-ray och DVD från 23 oktober. Det är definitivt ett tips om du tror att du klarar av att se det mesta, som jag skrev i min recension från Cannes Film Festival: "Skräckfans se fram emot några magstarka och ohyggligt realistiska mordscener där ingenting censureras."

| 24 juli 2013 21:01 |