Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 december 2013 | 19:01

Månadens skräpfynd: Monster in the Closet

Dags för ännu ett skräpfynd ur 80-talets B-filmshörna. Denna gång tar vi en titt på Paul Walkers debutfilm "Monster in the Closet", även känd som "Spöksnubben i skrubben".

Många om inte alla chockades av Paul Walkers alltför tidiga död nyligen. Lyckligtvis kan vi se fram emot några ej än släppta rullar med skådespelaren. I hans ära hyllar vi även hans första film, en monsterkomedi han gjorde som tioåring.

Spöksnubben i skrubben/Monster in the Closet (1986)

Handling: Ett monster som lever i folks garderober börjar skörda massvis med offer och det är upp till en Clark Kent-liknande reporter, en ivrig collegelärarinna och en virrig professor att stoppa det. Men när inte ens militären rår på besten så börjar man inse att det är lättare sagt än gjort...

Varför skräp: Monstret är lika trovärdigt som en två meter lång mupp, humorn är på buskisnivå, samtliga inblandade spelar över och handlingen rent absurd.

Varför fynd: Allt är gjort med glimten i ögat och som en charmig parodi på billiga B-filmer från 1950-talet. Dessutom med en fantastiskt originell (speciellt för den tiden) twist - monstret är gay!

Bonuspoäng: Blinkningar till filmer som "Alien", "King Kong" och "Psycho". Veteranen Henry Gibson är den Einstein-liknande vetenskapsmannen som på en xylofon (!) försöker kommunicera med monstret genom att använda samma toner som i "Närkontakt från tredje graden".

Inblandad talang: Första filmen för en minderårig Paul Walker. Han är med tjocka glasögon och snedbena oigenkännlig men bedårande som den löjligt smarta sonen (han går under namnet "The Professor") till hjältinnan/lärarinnan. Monstret spelas av Kevin Peter Hall som även agerat kända monster som "Rovdjuret" och "Bigfoot".

Håll utkik efter: Även då åttaåriga Black Eyed Peas-sångerskan Fergie filmdebuterar som ett kaxigt garderobsoffer med flätor. En rad skådespelarveteraner som Claude Akins ("Rio Bravo"), Donald Moffat ("The Thing"), Howard Duff ("Storstad"), Stella Stevens ("S.O.S. Poseidon), Paul Dooley och B-filmslegenden John Carradine medverkar.

Höjdpunkt: Varje gång reportern Richard Clark tar av sig glasögonen och professor Diane Bennett svimmar av hans oemotståndliga skönhet. Billig nördhumor på hög nivå!

| 30 december 2013 19:01 |