Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 november 2013 | 21:01

Månadens skräpfynd: Ford Fairlane

Mellan de älskade klassikerna och de bespottade kalkonerna finns de bortglömda B-filmspärlorna som du inte visste att du borde se. MovieZine tar med dig in i skräpfilmernas fyndhörna.

För de svenskar som inte känner till komikern Andrew Dice Clay så kan man summera hans popularitet i USA med att han bannlystes för livstid på MTV, och vissa skådespelare strejkade när han skulle uppträda i "Saturday Night Live". Självklart gick det inte att hålla honom borta från filmduken. Se upp, här är 90-talsrullen "The Adventures of Ford Fairlane".

Handling: Titelkaraktären är en privatdeckare med smeknamnet "Rock 'N' Roll Detective" och krisande ekonomi p.g.a. att hans rockstjärnor till klienter betalar honom i trumpinnar och koalabjörnar. Ett fall som går ut på att hitta en försvunnen tonårsflicka blir dock personligt när hans klient - en gammal vän - blir brutalt mördad.

Varför skräp: Andrew Dice Clay är en påfrestande personlighet som kräver en viss smak, liksom filmen i sig. ADC/karaktären har löjliga one-liners, horribel kvinnosyn och ett skratt bara en mamma kan älska.

Varför fynd: Det är harmlöst IQ-befriad popcornunderhållning på bakisnivå som i all sin dumhet närpå blir en parodi på sig själv. Lägg där till några familjära, överspelande birollsaktörer samt sanslöst överdrivna actionscener och du har en helkväll.

Bonuspoäng: Dåtida populära musiker som Morris Day, Mötley Crüe-sångaren Vince Neil och Sheena E har gästroller. ADC citerar i en scen James Cagneys berömda replik från "Glödhett".

Inblandad talang: Filmen som gav finske regissören Renny Harlin jobbet att göra "Die Hard 2". ADC har varit relativt frånvarande från vita duken men spelade sig själv i "Entourage" innan en oväntad comeback i Woody Allens "Blue Jasmine". Filmens skurk spelas av Las Vegas-sångaren Wayne Newton medan Fairlines kvinnor spelas av Priscilla Presley och gamla Jim Carrey-exet Lauren Holly.

Håll utkik efter: Självaste Robert Englund som brittisk (!) och självfallet bindgalen torped och ingen mindre än Ed O'Neill (under sina "Våra värsta år"-dagar innan "Modern Family") som bitter polis.

Höjdpunkt: En tokig begravningssekvens med både biljakt, galna groupies och en rullande kista är minnesvärd men det är samtidigt svårt att toppa självaste Al Bundy när han sjunger "Bootie Tang" och dansar 70-talsdisco.

| 1 november 2013 21:01 |