Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 maj 2024 | 05:00

Kvällens TV-tips: En av 2015 års bästa filmer gav Stallone första Oscarsnomineringen på 39 år

Spinoffen var en av 2015 bästa och mest framgångsrika filmer - och gav en av våra största actionhjältar sin första Oscarsnominering på nästan 40 år.
”Rocky” och dess uppföljare cementerade Sylvester Stallone som en av Hollywoods största stjärnor. Han nominerades för både manuset och skådespelarinsatsen som boxningsfemomenet Rocky Balboa. Därefter har han blivit en våra mest ikoniska actionhjältar i filmer som ignorerats av Oscarsjuryn.
 
2015 spelade han Rocky Balboa för sjunde gången i spinoffen ”Creed” och Oscarsnominerades för Bästa manliga biroll - hans första sedan originalfilmen 39 år tidigare. Han vann även Golden Globe och flera andra priser för rollen i filmen som ansågs vara en av årets bästa och drog dessutom in imponerande 173 miljoner dollar (på en 40 miljoners budget).
 
Huvudkaraktären denna gång är Adonis Creed (Michael B. Jordan), son till Rockys framlidna rival och vän, tungviktsmästaren Apollo Creed (spelad av Carl Weathers i ”Rocky” 1-4). Han söker upp Rocky i Philadelphia och övertalar honom att coacha honom i sporten han har i blodet - boxning.
 
För regin står Ryan Coogler, som även samarbetade med Jordan i debuten ”Fruitvale Station” och nästa film, superhjältesuccén ”Black Panther”. En annan återkommande samarbetspartner är svenska kompositören Ludwig Göransson, som gör musiken även här. I andra roller ser vi Tessa Thompson som Creeds flickvän och Phylicia Rashad (”Cosby”) som hans adoptivmamma.
 
Liksom ”Rocky” är det en sport- och boxningsfilm som engagerar och roar även publik ointresserad av temat. Coogler och hans begåvade skådespelare blåser effektivt liv i den klassiska underdog-historien. Filmen fick två egna uppföljare, varav Jordan regidebuterade med den tredje, och det ser nu ut att bli ett fjärde Creed-äventyr.
 
”Manuset är skrivet på ett smart sätt som förnyar samtidigt som det hyllar föregångarna. Och det absolut bästa Ryan Coogler har lyckats med är kemin mellan den unge moderna Adonis och Rockys gamla gubbstrutt. Det är charmigt och hjärtevärmande att se hur de båda har att lära av varandra” skrev Lotta Zachrisson i sin recension från 2015.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Creed”:
Ikväll på SVT1 22.35
Streama på Tele2 Play
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 25 maj 2024 05:00 |