Serie

Skribent

Alexander Kardelo

4 februari 2021 | 15:45

Kung Carl XVI Gustafs liv skildras i ambitiös dramaserie

TV4 och C More planerar en ”The Crown”-inspirerad serie om det svenska kungahuset.
Kung Carl XVI Gustaf kommer bli huvudperson i en kommande dramaserie. TV4 och C More står bakom storsatsningen, som gissningsvis kommer att kallas för "en svensk The Crown" ganska snart - den kritikerrosade Netflixserien nämns som en självklar inspiration.

Tanken är att vi i flera säsonger, på sex avsnitt vardera, ska följa hans resa från ung tronarvinge till att bli Sveriges konung.

Serien är skapad och skriven av Åsa Lantz ("Selma", "Det mest förbjudna") som redan lagt ner åratal på research, enligt Variety.

- Andra kungar och drottningar sägs ha haft inflytande på världshändelser. Vår kung har en helt annan historia, inte lika känd internationellt men minst lika dramatisk och fascinerande. Och för många av oss är den helt okänd, kommenterar Lantz.
 
Ambitionen är att skapa ”ett starkt engagerande modernt drama av hög kvalité för en stor publik”. Vilka som ska medverka är inte klart, men Åsa Lantz nämner Joel Kinnaman som en drömkandidat till rollen som Carl XVI Gustaf.
 
 
- Till skillnad från ”The Crown” kommer vår serie att ha ännu mer fokus på relationer. När man börjar nysta så upptäcker man att Bernadottefamiljens moderna historia är en makalöst fascinerande familjekrönika som rymmer allt, säger manusförfattaren till DN.
 
Inspelningen kommer att dra igång först om ett par år.
 
Vem skulle ni vilja se i huvudrollen? Kommentera gärna.
| 4 februari 2021 15:45 |