KRÖNIKA

Skribent

Andreas Samuelson

16 november 2020 | 17:00

Krönika: Dags för en kvinnlig Bond?

Termen ”en kvinnlig Bond” är nog för att reta upp den mest sansade actionfantasten. James Bond är och förblir man – men tanken att en kvinnlig filmhjälte kan få samma utrymme är en konversation värdig det nya årtiondet.
Återigen har actionfans rasat med upprörda kommentarer online efter att ha reagerat på rubriker utan att läsa själva artikeln. ”Vi vill inte ha en kvinnlig, svart James Bond” skriker man sig hes så pass att skådespelaren Lashana Lynch loggar ur från sociala medier efter sexistiska – och rasistiska – påhopp.
 
Nej, James Bond blir inte kvinna, eller svart för den delen heller. Lynch spelar sonika en agent som tar över 007-titeln i kommande ”No Time to Die”. James Bond är och förblir James Bond. Bond-producenten Barbara Broccoli har själv sagt att det inte finns planer på ett könsbyte för vår älskade agent.
 
 

Actionvärlden behöver fler kvinnliga hjältar

 
Däremot har hon uttryckt ett behov för just kvinnliga actionhjältar och där kan man inte annat än hålla med. Medan Bond har underhållit publiken sedan 1950-talet och vi däremellan fått otaliga manliga rövsparkare från Indiana Jones till Jason Bourne så ekar stora franchise-hjältinnor med sin frånvaro.
 
Superhjältegenren har börjat leverera på fronten senaste åren. Skräck och science fiction har sedan Sigourney Weavers yngre dagar ärats med kvinnor som räddar dagen. Men det är oftast med betoning på våld och action, och där de lever på att bemöta en skurk eller monster. Vad skulle Milla Jovovichs Alice i ”Resident Evil”-filmerna vara utan de zombies hon slaktar i film efter film?
 
 

Bond-producenternas senaste försök floppade

 
Bond är en agent som visserligen kan slåss men samtidigt har tillräckligt med vass charm och personlighet för att stimulera utanför fight-scenerna. Vi har anat kvinnor av samma elegans och klass i form av Bonds motspelerskor – sådana som kan rocka en aftonklänning och samtidigt avväpna biffiga torpeder. Men inte oväntat måste de i slutändan räddas – eller i vissa fall dö – till förmån av Bonds egen historia.
 
Varför ska det vara så svårt att finna en filmhjältinna som kan sålla sig till Bonds fina sällskapsrum? Försök har gjorts och resultatet har haltat som bäst. Bond-producenterna själva satsade stenhårt på ”Rhythm Section” med Blake Lively men den rekordfloppade istället. Troligen mest beroende på ett halvdant manus som presenterade huvudpersonen som en känslomässigt instabil, stundtals hysterisk, drogmissbrukande prostituerad.
 
 

Varför misslyckas flera kvinnliga hjältar?

 
Luc Bessons ”Anna” hade liknande problem med titeltorpeden extraknäckande som supermodell. Det är som om filmskaparna inte litar på att en kvinnlig actionhjälte kan presenteras utan anspelningar på sex. Bonds sex appeal kommer främst från en charmig glimt i ögat, inte för att han ser läcker ut med eller utan smoking.
 
Bättre gick det för Charlize Therons ”Atomic Blonde” som visserligen inte bröt några kassarekord men gick tillräckligt bra för att ge grönt ljus åt en uppföljare. Men även där var det betoning på tuffa fight-scener snarare än fokus på att etablera dess hjältinna.
 
Streamingaktuella ”The Doorman” och ”Final Target”, som båda nyss har släppts i Sverige, misslyckas också i sina halvhjärtade försök att skapa actionhjältinnor på Bond-nivå.
 
 

2020-talet är redo

 
Kanske vore ett nytt försök att blåsa liv i Modesty Blaise ett steg i rätt riktning. Seriefiguren  är troligen det närmaste Bond i statusnivå. Filmatiseringarna från 1966 och 2003 lämnade mycket att önska, men att Quentin Tarantino lekt med tanken på en franchise är lockande.
 
Kommande, stjärnspäckade actionrullarna ”The 355” och ”Gunpowder Milkshake” har också potential även om de inte vågat satsa på en specifik hjältinna och istället fyllt ut rollistan med flera stjärnor.
 
Det återstår att se när Bond får en värdig kvinnlig motsats. Han är och förblir man – men 2020-talet är nog redo för att en kvinnlig filmhjälte får samma utrymme och respekt.
 
Vad tycker du om att idén med en kvinnlig variant av James Bond?
| 16 november 2020 17:00 |