SPEL

Skribent

David Grundström

7 augusti 2017 | 21:01

Kommande "Sagan om Ringen"-spelet hakar på den sämsta trenden i spelvärlden

Det kommande "Middle-Earth: Shadow of War" ser ut som ett väldigt lovande spel. Men nu har det avslöjats att det kommer innehålla mikrotransaktioner.
Mikrotransaktioner är en hemsk, hemsk trend inom spelvärlden idag. Vad det innebär är att du har möjligheten att betala små summor för att få digitala föremål eller övertag i spel. Det används friskt inom mobilspel såsom "Candy Crush" för att kunna spela mer än några banor om dagen. Men även i stora betalspel såsom "Overwatch" där du har möjlighet att köpa så kallade "loot boxes" som hjälper dig att styla dina karaktärer.
 
Vanligast är det att se sådana här funktioner i spel med något sorts socialt innehåll, såsom topplistor eller regelrätta flerspelarlägen. Men nu börjar det sakta men säkert arbeta sig in i spel du spelar ensam.
 
Senast att falla för denna trend är utvecklarna Monolith Productions som jobbar på det kommande spelet "Middle-Earth: Shadown of War". Ett spel där du tar striden mot Mordor genom att hjärntvätta och bygga upp din alldeles egna armé av orcer!
 
I ett uttalande i fredags fick vi veta att de tänker erbjuda kistor som du har möjlighet att köpa för en av spelets två valutor: Mirian och guld. Den förstnämnda, Mirian, är den valuta som används för det mesta i spelet och beter sig som vilken annan som helst. Den andra, guld, fås endast vid vissa milstolpar - men går också att köpa för riktiga pengar för att skynda på processen.
 
Vad dessa kistor innehåller är allt från utrustning till dig, nya orc-följare och erfarenhetsboost. Monolith själva säger att denna funktionen har lagts till för de spelare som inte vill ödsla för mycket tid i den öppna världen (som utgjorde majoriteten av det roliga i det föregående spelet, "Shadow of Mordor"). 
 
Jag är inte helt anti mikrotransaktioner av princip, när det endast är kosmetiska ändringar och ingenting som ger ett övertag gentemot andra spelare så är det någonting jag själv kan spendera pengar på. Att det finns här, i ett spel med endast enspelarläge, känns mest uppretande.
 
Vad tycker du, är mikrotransaktioner välkommet i singleplayerspel?
| 7 augusti 2017 21:01 |