Klipp

Skribent

Viktor Jerner

7 april 2016 | 12:00

Ett djupt nostalgiskt besök i "den sista videobutiken"

En vacker era går i graven. Filmnörden Chris Stuckmann besöker ett av USA:s sista Blockbuster Video.
Kommer ni ihåg tiden då man gick till den lokala bensinmacken eller videobutiken för att tillsammans med familjen bestämma vilken (fysisk) film som skulle hyras inför fredagskvällen? Hur ofta gör man det nu för tiden? Aldrig. Det är en svunnen era, ytterligare ett färdigskrivet kapitel i historieböckerna. Bråket kring syrrans eller sambons oförklarliga filmval finns ju dock fortfarande kvar, men det sker hemma i vardagsrummet istället. 

Ur de flesta perspektiv får man ändå säga att utvecklingen har varit positiv, eftersom filmerna vi vill se nu för tiden finns några få knapptryck bort. Det är smidigt och användarvänligt på alla sätt, men samtidigt finns det en viss tragik i att den gamla, romantiska verkligheten går i graven. Den digitala revolutionen var inte direkt oväntad, utan det mest melankoliska är snarare att utvecklingen gick så ohyggligt fort att många videobutiker gick under i ett brinnande konkurs-inferno istället för att lugnt fasas ut. Netflix kom, Netflix såg, Netflix segrade.

Videobutikens kista är dock inte helt igenspikad än, utan om man letar tillräckligt länge kan man hitta dem på sina ställen, kippande efter andan. I USA har exempelvis kedjan Blockbuster - som tagit smäll, på smäll, på smäll de senaste tio åren - några få butiker kvar. Youtubern Chris Stuckmann har gjort en fin liten video där han besöker en av dem och njuter av den nostalgiska atmosfären till fullo:


Tyvärr är det nog bara en tidsfråga innan den här typen av butiker försvinner helt och hållet, och kan streaming verkligen fylla det massiva hål som oundvikligen uppstår? 

Hur går era tankar kring allt detta? Känns det deppigt eller är det bara skönt att frångå fysisk media? 
| 7 april 2016 12:00 |