Film

Skribent

Anders Nilsson

23 januari 2021 | 15:00

De 25 bästa filmerna att streama på Viaplay just nu

Brist på bra filmtips? Kolla in vad Viaplay har att erbjuda under 2021. Vi har plockat fram de bästa filmerna - komedier, action, skräck och familjefilmer för alla smaker.
Oscarsvinnande dokumentär, norsk katastroffilm eller härliga sci-fi-twistar? Oavsett vilket filmhumör du är på finns det antagligen något bra att finna på Viaplay. Den nordiska streamingtjänsten har lyft sitt filmutbud rejält de senaste åren - här tipsar vi om 25 av de bästa filmerna på Viaplay just nu.
 

De förbannade åren (2020)
Självrannsakande och välspelat om hur en dansk familj påverkas av naziockupationen under andra världskriget. Samarbeta, göra motstånd eller ingetdera i kampen för överlevnad? Svåra förhållanden skapar svåra frågor om moral och neutralitet.

10 Things We Should Do Before We Break Up (2020)
Två New York-bor träffas av en slump och försöker sedan hitta anledningar att passa ihop. Den neurotiska dialogen fungerar mycket tack vare Christina Ricci och Hamish Linklaters samspel. Gullig indie-romcom som förtjänar sin plats i feelgood-hyllan.

Svarta hål-jägarna (2019)
Käbblet på jorden bleknar om man zoomar ut en smula, eller hela 55 miljoner ljusår. Se hur det gick till när ett team av astronomer jobbade för att kunna ta första bilden av ett svart hål. Vägen dit är häpnadsväckande, på en resa som bara har börjat.
 
Child’s Play (2019)
Det är mycket att leva upp till att omtolka “Den onda dockan” från 1988, om en leksak som börjar plåga sin unga, naiva ägare. Mark Hamill lyckas dock så bra med att ge liv till Chucky, att man inte behöver sakna Brad Dourifs illmariga röst.

The Tunnel (2019)
Norsk katastroffilm, kan det vara något? Jadå, särskilt med tanke på dess förankring i verkligheten. En spännande kamp mot klockan, som inleds med fakta man inte ville veta: "Det finns över 1100 tunnlar i Norge. De flesta saknar nödutgång/nödrum."
 
 
Long Shot (2019)
Journalist springer på barndomsförälskelse, som råkar vara presidentkandidat i behov av talskrivare. Seth Rogen och Charlize Theron har lika varm kemi som komisk tajming. Obegripligt att detta perfekt matchade långskott halvfloppade på bio.

Ready or Not (2019)
Byggd på tristess och nihilism, har en stenrik familj en pennalistisk tradition för att hälsa ingifta välkomna till släkten. Deras dödliga lek ter sig som ett urspårat, socialt experiment, men som satir är det en underhållande kurragömma.

The Lighthouse (2019)
Grubblande ”yngling” vaktar fyrtorn med ännu mer grubblande gubbe, filmat i svartvitt och bildformatet 1.19:1. Det blir inte festligare av att fyren hyser mardrömslika väsen. Otäcka scener när isolering och galenskap går hand i hand.
 
Free Solo (2018)
Gör helst inte som Alex Honnold, som riskerade allt i jakten på den ultimata kicken: att utan livrem bestiga El Capitan i Yosemite. Allt dokumenterades, väl medvetet om hur illa det kunde sluta. En hisnande och fascinerande inblick i extremsportens drivkrafter.
 
Ex Machina (2015)
Skandal att denna täta sci fi-thriller inte gick upp på bio i Sverige. Var går gränsen i skapandet av intelligent liv? Är mänskliga känslor mindre värda för att de inte alstras av en människa? Via Alicia Vikanders android konfronteras vi med etiska dilemman som berör.
 
 
Oldboy (2013)
Spike Lees nyinspelning av “Oldboy” har fått oförtjänt mycket skit. Efter en mystisk kidnappning och 20 år i isolering, kan Josh Brolins slitna reklamare äntligen hämnas. Slafsigt värre blir det. Missa inte heller Park Chan-wooks manga-inspirerade original från 2003.

Her (2013)
Folk kan träffas på olika vis. Författaren Theodore (Joaquin Phoenix) börjar dejta sitt operativsystem (!) Samantha, vars röst görs av Scarlett Johansson. Nog för att deras relation blir lite meckig att utveckla, en fin historia om att knyta an och att våga släppa taget.

Jakten (2012)
En man blir anklagad för ett ohyggligt brott och får livet förstört, då oskyldig i juridisk mening inte alltid gör skillnad. Skickligt hantverk om ett tidlöst tema. I regi av Thomas Vinterberg, gör Mads Mikkelsen en av karriärens starkaste roller.
 
Melancholia (2011)
Efter coronaåret 2020 och en minst sagt skakig start på 2021, känns jordens undergång närmare än vanligt. Ett sätt att bearbeta, är att ta sig an Lars von Triers profetiska sci fi-drama, som kretsar kring en obekväm bröllopsmottagning.
 
Contagion (2011)
Social distansering har nog aldrig varit mer angeläget på film. Därför finns det en makaber ironi i att detta virusdrama fick nytt liv under coronapandemin. Att se den idag är en smärtsam påminnelse om hur skört samhället är när krisen kommer.
 
 
The Girl With The Dragon Tattoo (2011)
Det har gått ett helt decennium sedan David Fincher hakade på nordic noir-vågen. Känner du dig gammal än? Tillhör man de som hänförs när Hollywood bränner någon miljard på att filma i Sverige, blir man nog inte besviken på denna hårdkokta nyinspelning.
 
Moneyball (2011)
Man måste inte vara sportfåne för att gilla sportfilm. Man måste inte ens uppskatta baseball för att gå igång på detta biografiska drama, om ett lag som tar sig ur underläge med hjälp av klarsynta analyser. Smart manus, som oftast när Aaron Sorkin är inblandad.
 
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Cate Winslets och Jim Carreys rollfigurer raderar sina minnen, för att ständigt hitta tillbaka till varandra. Regi av Michel Gondry och sedvanligt knasmanus av Charlie Kaufman, innebär en ljuvlig, ickelinjär historia som får en att fundera över ödets nycker.

The Talented Mr Ripley (1999)
Suverän filmatisering av Patricia Highsmiths roman. Matt Damon gör en läskigt trovärdig sociopat, som nästlar sig in i andras liv för att leva det goda livet i 1950-talets Italien. Castingen är klockren och Jude Law är tidernas stekigaste glidare.

The Faculty (1998)
I kölvattnet av “Scream” kom det många halvdana tonårsskräckisar, men denna high school-rysare har en härligt lökig sci fi-twist. En lyckad mix av humor, tonårsalienation, popkulturella referenser och “body invasion”, gör att den sticker ut från mängden.
 
 
Festen (1998)
Det som inleds med ett praktfullt 60-årskalas, förvandlas till tragik efter ett fruktansvärt avslöjande. Om uttrycket “tryckt stämning” skulle gestaltas med ett enda exempel, är det av denna första danska dogmafilm som också är en av de allra bästa.

Cocktail (1988)
Är detta Tom Cruises livsroll? Nej. Är scenerna bland Manhattans yuppies Oscarsmaterial? Nej. Dock har det aldrig känts mer rätt att skåla till denna sena 1980-talsrulle, om en odräglig bartenderlärling från Queens som drar till Jamaica för att pröva lyckan.
 
Mississippi Burning (1988)
I juni 1964 lynchades tre medborgarrättskämpar av Ku Klux Klan, varav en av klanledarna dömdes först 2005. En smärtsam del av historien skildras här genom ögonen på två FBI-agenter. Ursinnigt berättat och fortfarande brännande aktuellt.

Brisby och NIMHs hemlighet (1982)
Önskas paus från Disneys gulligheter? Vad sägs om en ensamstående musmamma som kämpar för sin familj, i en fantasyvärld full av onda varelser? Välkommen till Robert C. O'Briens barnbok som tecknad film. Mörkt men inte lika traumatiserande som “Den långa flykten”.

Avlyssningen (1974)
Tänk att det kan vara så spännande att följa hur en desillusionerad övervakningsexpert sitter och avlyssnar folk. Förutom träffsäkert tidsdokument (efter Watergate-skandalen), är temat lika relevant i dagens digitala exponeringskultur.
 

Skaffa Viaplay

 
Det enklaste abonnemanget på Viaplay kostar 109 kr i månaden och ger dig fritt utbud till tusentals filmer och serier. Just nu kan du också testa på tjänsten helt gratis i två veckor! Läs mer på viaplay.se.
 
Vilka är era Viaplay-favoriter just nu? Har vi glömt någon på listan? Fyll på med era egna filmtips i kommentarerna nedan.
| 23 januari 2021 15:00 |