Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

4 oktober 2016 | 15:00

Kit Harington skapar BBC-serie om Guy Fawkes och krutkonspirationen

Hans släkt har den mest osannolika kopplingen till det historiskt misslyckade försöket att spränga Parlamentshuset och döda kungen!
Kit Harington har ett stort projekt på gång hos BBC: en drama-serie om Guy Fawkes och den historiska krutkonspirationen.

Han ska både producera och skådespela i serien baserad på Guy Fawkes misslyckade försök att spränga parlamentshuset och avrätta King James VI år 1605.

Guy Fawkes och händelserna under krutkonspirationen betyder något för Harington personligen, vilket han berättar om i Metro UK. Hans förfader på sin mors sida var självaste Robert Catesby, hjärnan bakom den misslyckade kuppen.


Kit Haringtons förfader, Robert Catesby (1573-1605), var en av initiativtagarna till kuppen.

Planen att spränga Parlamentshuset gick fel när Guy Fawkes arresterades efter att någon i organisationen avslöjade honom i ett anonymt brev. Under tortyr angav Fawkes att Catesby var den misstänkta förrädaren och tre dagar senare dödades Catesby efter att ha satt ner foten i ett tal vid Holbeche House i Staffordshire. Tvåhundra beväpnade män stormade byggnaden och skjöt Kit Haringtons släkting Robert Catesby. Kroppen brändes och hans huvud hängdes upp utanför Parlamentshuset som en varning till andra rebeller. Låter som ett "Game of Thrones"-avsnitt!

Som om inte det är en otrolig släktanekdot i sig, finns det mer. En annan av Kit Haringtons förfäder, på sin fars sida, befann sig i Parlamentshuset när Robert Catesbys avhuggna huvud visades upp.

- John Harington, på min fars sida, var i Parlementshuset den dagen. Han tog en titt på huvudet och ska enligt citat ha sagt: "Det var ett fult nylle, inte sant?"

Han skulle säkert inte ha varit överförtjust om han visste att deras familjer skulle förenas 400 år senare, när Kit Haringtons mor och fars vägar korsade varandra.

Haringtons egna produktionsbolag Thriker Films samarbetar med Kudos, som skapade filmen "Spooks: The Greater Good" som Harington spelade huvudrollen i. Manus skrivs av Ronan Bennett, som ligger bakom Johnny Depp-rullen "Public Enemies".

Låter det som en serie du skulle följa?
| 4 oktober 2016 15:00 |