Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

22 oktober 2019 | 09:00

Ken Loach är näste regissör att såga Marvel

”När pengar finns med i bilden är det omöjligt att skapa konst.”
Martin Scorsese har jämfört dem vid nöjesparker. Francis Ford Coppola tycker de är bedrövliga. Nu ansluter sig Ken Loach till gruppen av högprofilerade filmskapare som klankar ner på Marvels superhjältefilmer - "tråkiga och cyniska filmer" säger han till Sky News.

- De är gjorda som varor, som hamburgare, och det handlar inte om att kommunicera eller att dela vår fantasi, menar Loach i intervjun.

- Allt handlar om att skapa en produkt som ska generera vinst för ett storföretag - det är så cyniskt. De sysslar med marknadsföring och det har inget att göra med filmkonsten. William Blake sa att ”när pengar finns med i bilden är konst en omöjlighet”.

Brittiske regissören Ken Loach har gjort sig känd för socialrealistiska filmer och ”diskbänksdraman”, som sätter fokus på den lilla människans vardagskamp. Några av hans mest kända är ”Kes - Falken” (1969) och ”Jag, Daniel Blake” (2016). Loach är åter bioaktuell i höst med ”Sorry We Missed You”, även den inspirerad av verkliga familjer han mött på i Storbritannien.
 
 
- Jag tycker att när man speglar världen vi känner till kan det bli till vackra filmupplevelser, för det hyllar vilka vi är. Film låter oss skratta, gråta, lära oss något om våra djupaste känslor och vad det innebär att vara människa - sånt man hittar i vardagen, förklarar han.
| 22 oktober 2019 09:00 |