Film

Skribent

Andreas Samuelson

10 september 2023 | 16:00

Kate Winslets krigsfilm med Alexander Skarsgård kan bli nästa Oscarsfavorit

Inför 15-årsjubileumet av Kate Winslets Oscar för ”The Reader” så ryktas det nu om att det kan bli en andra för kommande ”Lee”.
Den brittiska stjärnan är knappast någon nykomling på Oscarsgalan med sju nomineringar, varav den första var som 20-åring (!) för ”Förnuft och känsla”. Hon vann sin första och hittills enda för ”The Reader” 2009 men nu snackas det om att det kan vara dags för en ny statyett, skriver Variety.
 
I biopicen ”Lee” spelar hon verkliga fotografen Lee Miller som inledde karriären som fotomodell men blev korrespondent för Vogue under andra världskriget. Hon blev känd för humoristiska och surrealistiska bilder, bland annat en hon tog av sig själv i badkaret i Hitlers hem. Filmen och inte minst Winslets rollprestation har blivit något av en snackis efter dess premiär på Torontos filmfestival och den är nu på jakt efter distribution.
 
Frågan är nu om den finner distributör i tid till Oscarssäsongen i år och hur den klarar sig mot andra biopics som ”Oppenheimer,” “Rustin”, “Nyad” och ”Golda”. Winslet producerar även filmen, i likhet med andra skådespelare som Margot Robbie (“Barbie”), Emma Stone (“Poor Things”) och Natalie Portman (“May December”).
 
Filmen regisseras av fotografen Ellen Kuras i sin regidebut, efter att ha jobbat med Winslet i filmer som ”Coffee and Cigarettes” och ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind”. I andra roller ser vi Andy Samberg, Josh O’Connor, Andrea Riseborough, Noémie Merlant (”Tár”) samt vår egen Alexander Skarsgård som konstnären och historikern Roland Penrose som Miller hade en relation med.
 
Oavsett hur det går för filmen så ser vi självklart fram emot ännu en grym insats från alltid sevärda Winslet och håller tummarna för en eventuell Oscarsvinst, eller åtminstone nominering.
 
Ser du fram emot att se Winslet i ”Lee”?
| 10 september 2023 16:00 |