Film

Skribent

Katarina Emgård

13 december 2020 | 12:00

Julklappstips: 11 böcker som snart blir film

Denna klapp kan slingra sig som en snok, låta som ett lok eller bäras som ett dok. Med sina ingredienser och referenser kan den tänja på fantasins gränser och locka med helt nya existenser. Så vill du göra någon klok, är det aldrig fel att ge bort en bra …
Historien kantas av böcker som omvandlats till filmmanus. De som toppar antalet filmatiseringar är "Dracula", "Les Miserables" och "A Christmas Carol". I dessa väntans tider vill jag därför tipsa om en handfull läsvärda böcker att fylla julstrumpan med. Titlar som finns att binga redan nu eller som får premiär på bioduken nästa år. Här finns något för alla smaker – från romantik till barnklassiker och spänning.
 
(Artikeln innehåller sponsrade länkar.)
 
 

Till rymdäventyraren

 
The Knife of Never Letting Go (Patrick Ness)
Detta är första delen i ungdomstrilogin "Chaos Walking" av författaren Patrick Ness om den unge Todd Hewitt. Todd är den enda överlevande pojken i en koloni på en planet där alla kvinnor sägs ha avlidit till följd av ett virus. En bieffekt av detta virus är att alla kvarlevande män hör varandras tankar. Men en dag upptäcker Todd ett tyst stråk i skogen där han också får se sitt livs första flicka. Filmatiseringen som regisseras av Doug Liman har premiär våren 2021.
 
Dune (Frank Herbert)
I ett feodalt, interstellärt samhälle där grevskapen kontrolleras av olika släkter lever den unge Paul Atreides. Arvtagare till huset Atreides. Hans familj åtar sig att förvalta planeten Arrakis. En ogästvänlig och sparsamt befolkat ökenplanet, men också källan till melange, ”kryddan”, som när förmågan att förlänga livet och stärka mentala förmågor. Boken är första delen i författaren Frank Herberts världsberömda Dune-saga och har vunnit flera priser. I december 2021 får vi se den på bioduken i regi av Denis Villeneuve.
 
 

Till den historieintresserade spänningssökaren

 
The Nightingale (Kristin Hannah)
Kristin Hannah skriver om två systrars kamp om överlevnad efter att de separerats mitt under andra världskriget. Inspirerad av historien om Andrée de Jongh som hjälpte allierade piloter att fly undan nazistiskt territorium. Filmatiseringen har premiär 2021 och regisseras av Mélanie Laurent med systrarna Fanning i huvudrollerna.
 
Without Remorse (Tom Clancy)
Boken ingår i Tom Clancys Jack Ryan-universum och handlar om John Clarke, en före detta Navy SEAL. Berättelsen utspelar sig mestadels i USA under samma tid som Vietnamkriget där Clarke är på jakt efter sin flickväns mördare. Samtidigt involveras han i ett räddningsuppdrag för att frita amerikanska piloter ur ett fångläger i Nordvietnam. Steffano Sollima regisserar filmen som har premiär 2021.
 
 

Till den hopplösa romantikern

 
The Last Letter from Your Lover (Jojo Moyes)
Romanceförfattaren Jojo Moyes tredje bok som filmatiseras är en berättelse om två kvinnors livsöden. 1960 drabbas Jennifer av minnesförlust efter en bilolycka. Hon finner kort därpå ett brev där hon ombeds lämna sin man. En man hon inte minns. 40 år senare hittar journalisten Ellie samma brev i ett arkiv på tidningen där hon jobbar och blir besatt av dess bakomliggande historia. Filmen med Shailene Woodley i rollen som Jennifer kommer 2021.
 
 

Till den nyfikna, yngre läsaren

 
Häxorna (Roald Dahl)
Roald Dahls llassiker om en liten pojke som flyttar in hos sin mormor efter att föräldrarna omkommit i en bilolycka. Från mormodern får han höra berättelsen om häxorna och hur de hatar barn.  Kort därpå råkar mormodern och pojken checka in på ett hotell där samma häxor håller sitt årsmöte. Filmen med Anne Hathaway i rollen som överstehäxa kommer till Sverige i vinter/vår.
 
De 101 dalmatinerna (Dodie Smith)
Under en middag med paret Dearly uttrycker den rika arvtagerskan Cruella de Vil sin avsky gentemot djur. Parets hundvalpar försvinner därefter från hemmet och snart uppdagas det att totalt 97 valpar nyligen kidnappats eller sålts i området. Författaren Dodie Smiths mest kända verk. I maj 2021 kommer filmen "Cruella" med Emma Stone i huvudrollen, av regissören Craig Gillespie ("I, Tonya"). 
 
 

Till sanningstörstaren

 
Killers of the Flower Moon: Olja, pengar, mord och FBI:s födelse (David Grann)
Journalisten David Grann undersöker i denna bok en rad mord som begicks under 1920-talet i det välbärgade området Osage County. Detta kort efter att en oljekälla upptäckts på markerna. Nystartade FBI involveras för att komma till botten med morden och ställs därmed inför en av landets mest nervkittlande konspirationer. Martin Scorsese regisserar filmen med Leonardo DiCaprio och Robert de Niro.
 
Two Kisses for Maddy: A Memoir of Loss & Love (Matthew Logelin)
En memoar om Matthew Logelins första år med sin dotter efter det att hans fru hastigt gått bort dagen efter förlossningen. Han har kallat boken sin ” Taj Mahal” dedikerad åt hans fru. Boken skrevs under två månader i Indien och är menad att visa dottern vem hennes mamma var. Filmatiseringen får premiär 2021 med titeln "Fatherhood", i regi av Paul Weitz.
 
 

Till den i jakt på starka kvinnoporträtt

 
Blonde (Joyce Carol Oates)
En historisk roman om Marilyn Monroe och hennes förhållande till bland andra Joe DiMaggio, Arthur Miller och John F. Kennedy. Boken är inte en biografi, utan en fiktiv berättelse om aktrisen och modellens inre känsloliv. Listad som författarinnas Joyce Carol Oates bästa bok. Andrew Dominik regisserar filmatiseringen med Ana de Armas i rollen som den ikoniska skådespelerskan. Premiär 2021.
 
The Queen's Gambit (Walter Tevis)
En coming-of-age-berättelse av författaren Walter Tevis om en flicka med speciell talang för schack. Läsaren får följa Beth Harmon från uppväxten på barnhem, till hur hennes alkoholproblem växer i takt med jakten på titel som stormästare. Om feminism, drogproblem och adoption. Serien finns att streama redan nu på Netflix.
 

Här hittar du ännu fler böcker som har filmatiserats...

 
Vilka andra titlar vill ni tipsa om? Kommentera nedan.
| 13 december 2020 12:00 |