Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 september 2019 | 19:55

"Jojo Rabbit" vinner publikens pris på Toronto Film Festival

Och där blev Taika Waititis krigskomedi en av årets starka Oscarskandidater.
Idag avslutas filmfestivalen i Toronto, och efter tolv dagar fyllda med film har publiken hittat sin favorit. Vinnare av årets publikpris - TIFF Grolsch People Choice Award - är "Jojo Rabbit", Taika Waititis charmiga och knäppa satir om andra världskriget och Hitler.

"Jojo Rabbit" handlar om en ung pojke i Hitlerjugend som har en låtsaskompis, en skruvad version av sin förebild führern. När han upptäcker att hans mamma gömmer en judisk flicka i huset där de bor vänds hans liv upp och ner. Det är en film som lyckas både vara tokrolig och känslosam på samma gång, men att skämta om så pass allvarliga ämnen har inte gått hem hos alla kritiker. Du kan läsa MovieZines recension här...

På andra plats kom Noah Baumbachs skilsmässodrama "Marriage Story", och på tredjeplats hittas sydkoreanska familjedramat "Parasit".
 
 
Publikens pris på TIFF brukar ses som det inofficiella startskottet på Oscarsracet. Många av filmerna går raka vägen till Oscarsgalan för att tävla om de tunga priserna, och det visar att Torontos filmpublik har bra smak. Senaste åren har de röstat fram "Silver Linings Playbook", "12 Years a Slave", "Room", "La La Land", "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" och "Green Book".
 
"Jojo Rabbit" får svensk biopremiär 10 januari.
| 15 september 2019 19:55 |