Film

Skribent

Mats Karlsson

21 oktober 2010 | 21:46

Jackson flyttar "The Hobbit"

Jackson hotade för ett tag sedan att flytta hela inspelningen från Nya Zeeland, men nu har Jackson surnat till och väljer att göra slag i saken.

Vem kunde ana att J.R.R. Tolkiens barnhistoria skulle skapa sådant rabalder 73 år senare. Problemen med "The Hobbit" tenderar att ständigt fyllas på. Det är nästan så att man kan tro att det vilar en förbannelse över detta kostsamma projekt.

För en tid sedan gick skådespelarfacken SAG (Screen Actors Guild) och AFTRA (American Federation of Television and Radio Artists) ut och sa att man förbjöd alla nya zeeländare att jobba med filmen "The Hobbit". Jackson svarade då med att han inte var främmande för att flytta hela inspelningen från Nya Zeeland. Jackson berättade för tidningen Stuff.con.nz hur upprörd han var över denna behandling

- Jag kunde inte tro det. Det var första gången jag blev riktigt förbannad, berättade Jackson.

Nu har skådespelarfacket ändrat inställning och meddelade till sina medlemmar att lockouten mot "The Hobbit" var hävd och att det var helt i sin ordning att söka arbete till "The Hobbit".

Allt borde rimligtvis vara frid och fröjd, men riktigt så enkelt är det inte, enligt Jackson. Han gillar nämligen inte att bli behandlad på det här sättet och blev chockad över hur snabbt skådespelarfacken blåste av sin lockout eftersom MEAA (australienska skådespelarfacket) stod beredda att utvidga sin lockout.

- Upphävningen av svartlistningen på "The Hobbit" hjälper INTE det minsta för att hålla kvar inspelningen på Nya Zeeland. Skadorna på vår filmindustri som har orsakats av NZ Equity/MEAA är sedan länge redan gjord. Nästa vecka kommer Warner ner till Nya Zeeland för att ta till de åtgärder som krävs för att flytta produktionen från landet. Det har visat sig att vi kan inte göra film i vårt eget land - inte ens när vi har en sådan gedigen finansiering av 500 miljoner dollar ordnad, säger en allt annat än en glad Jackson.  

Warner Bros har ett konkret förslag till ny inspelningsplats och det är i England där man har spelat in alla Harry Potter-filmer och enligt uppgift kommer "The Hobbit" hamna där.

| 21 oktober 2010 21:46 |