Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

27 oktober 2016 | 14:00

J.K Rowlings "Cormoran Strike"-böcker blir tv-serie hos HBO och BBC

Inspelningen påbörjas i höst och tre miniserier är redan beställda.
"Harry Potter"-författaren J.K Rowling må ha mycket att göra just nu i och med biosläppet av "Fantastiska vidunder och var man hittar dem"-filmen nästa månad, men hon återvänder även till tv-seriernas magiska värld.

"The Casual Vacancy", som var den första bok hon skrev efter "Potter"-böckerna, släpptes som tv-serie 2015 som ett samarbete mellan BBC och HBO. Nu går bolagen ihop igen för att göra om hennes "Cormoran Strike"-böcker till tre mini-serier.

Nyheten om att "Cormoran Strike"-böckerna skulle adapteras av BBC nådde allmänheten redan 2014, men nu när HBO också är ombord kan vi räkna med just den kvalitetsnivå en Rowling-serie förtjänar.


Rowlings "Cormoran Strike"-böcker heter på svenska "Gökens rop", "Silkesmasken" och "Karriär i ondska".

Efter att Rowling hade släppt "The Casual Vacancy" ville hon fortsätta att skriva utan folks förväntningar på sig. Hon skrev då "The Cuckoo's Calling" under pseudonymen Robert Galbraith, men blev snart avslöjad. Sedan dess har hon släppt två till böcker i serien, "The Silkworm" och "Career of Evil", och har en fjärde bok på väg 2017.

Böckerna följer en bitter krigsveteran som har sadlat om till privatdetektiv. Han håller till på ett kontor i London ihop med sin assistent Robin och tillsammans löser de svåra brottsfall emot alla odds.

Tv-serien på HBO och BBC får namnet "Cormoran Strike" och varje bok görs om till en miniserie. "The Cuckoo's Calling" blir tre timmar lång, medan "The Silkworm" och "Career of Evil" får två timmar vardera. Högst sannolikt blir även den kommande fjärde boken en miniserie så småning om.


Tom Burke ska spela detektiven Cormoran Strike i HBO:s och BBC:s nya serie.

Inspelningen börjar nu i höst i London med Tom Burke ("Krig och Fred") i huvudrollen som detektiven. Michael Keilor ("Line of Duty") ska regissera och manus för de första två avsnitten skrivs av Ben Richards ("The Tunnel"). Tom Edge skriver manus för "Career of Evil"-serien.

Rowling själv ska agera exekutiv producent på serierna, vilket garanterar att de görs väl. Det hade förstås varit trevligt om tv-manuset skrevs av henne, men de flesta håller säkert med om att det är viktigare att hon skriver filmmanusen till de fem prequelfilmerna till "Harry Potter" istället. "Fantastiska vidunder" utspelar sig i USA på 1920-talet och utvidgar den magiska värld som trots allt gjorde Rowling så känd och älskad som hon är idag.

Blir du nyfiken på att se "Cormoran Strike"-serierna från HBO och BBC? Har du kanske läst böckerna?
| 27 oktober 2016 14:00 |