Film

Skribent

Richard Hammar

28 maj 2017 | 15:00

James Bowen och den gripande sanna historien bakom "A Street Cat Named Bob"

På måndag släpps "A Street Cat Named Bob" i Sverige. Inför det intervjuade MovieZine James Bowen, vars livshistoria filmen är baserad på, och som har skrivit boken "Gatukatten Bob".
Historien om gatumusikanten James Bowen och katten Bob, som hittade och räddade varandra, tog först England och sen världen med storm. 2012 släppte Bowen boken "Gatukatten Bob" som berättar deras tuffa resa tillsammans som snabbt blev en bästsäljare. Den fantastiska berättelsen översätts nu till film och vi fick chansen att prata med Bowen inför filmsläppet i Sverige. 
 
Vad tycker du är den största skillnaden mellan filmen och boken?
 
- Då det är en filmadaption så finns det ju självklart skillnader, saker som inte går att översätta från text till film. Men jag anser att filmen är en bra representation av historien och källmaterialet. Utan att den slår mig på fingrarna så får filmen folk och barn att vilja söka sig till boken för mer information. Trots att filmen har sina skillnader anser jag att den höll sig helt relevant.
 
Bob spelar sig själv i filmen. Hur fungerade det i allmänhet och hur var det för honom att "återuppleva" vissa saker?
 
- Ursprungligen var det inte meningen att Bob skulle spela sig själv, man hade sju andra katter redo att spela honom. Dessa katter var jätteduktiga för stuntjobben och mer fartfyllda scener, men de var inte bekväma med folktäta områden som Bob är. Eftersom att många inspelningsplatser var Bobs "territorium" som han hållt till på i flera år kom det naturligt för honom. Han förstår när det är kameror igång och är van vid rampljuset.
 
 
Nu när din berättelse har blivit berättad både med bok och film, hur tror du det har förändrat dig?
 
- Jag vill tro att det inte har förändrat mig för mycket. Självklart förändras saker och ting i mitt liv, nu är jag talesman för välgörenheter och ökar medvetenhet. Och självklart används Bob ofta på omslag av tidningar och liknande för att det säljer bättre men jag tror inte det har förändrat mig fundamentalt.
 
Vad är ditt absolut bästa minne med dig och Bob, var det med i boken eller filmen?
 
- Jag tror mitt bästa minne av Bob är när han var rädd och sprang iväg men sen kom han tillbaka hem till mig. I boken sker det bara över en natt, som på riktigt men i filmen pågår det längre för mer dramatiskt syfte. Jag letade i timmar och var helt i tårar över att han var borta men till slut visste han sin väg hem och vart han hörde hemma. Det var då jag visste att det var meningen att vi skulle hålla ihop.
 
 
I filmen nämns det snabbt, men tror du det är skillnad mellan röda katter och andra raser?
 
- Jag tror att de definitivt har mer personlighet, jag skulle inte säga alla röda katter men många. Men alla katter har sin egen personlighet och är unik på eget vis. Men just med Bob så har han en väldigt utforskande själ som tycker om att resa. Sitta på min axel, inga problem att vara i kattburen eller åka tåg, bil eller flyg.
 
Har du någon aning om var Bob kan ha kommit ifrån?
 
- Det här är det stora mysteriet om Bob, vi en liten fantasi om vart han kommer ifrån vilket är med i första boken men det är ett mysterium. Han dök bara upp på min tröskel och han adopterade mig. Efter att jag tog han in så frågade jag alla i området och kvarteren om någon kände igen honom eller visste något, men ingen har någon aning. Jag accepterade till slut att han kom in i mitt liv och förändrade det till det bättre.
 
Vad är din favoritdel i filmen, något du är extra stolt över?
 
- Många scener blev bortklippta för längden av filmen. Men jag minns en dag när vi var på inspelningen och Luke Treadaway som spelar mig spelade en låt för Bob, och Bob bara tittade på Luke helt uppslukad vilket gav mig tårar i ögonen. Väldigt synd att inte den kom med i den färdiga filmen. Den scenen och nere vid kanalen när båten åker förbi och Luke ger Bob lite godis var väldigt vackert, en magisk dag faktiskt.
 
 
Ditt liv har verkligen förändrats de senaste åren, har det varit svårt att anpassa sig till rampljuset och vara känd?
 
- Eftersom jag redan var en gatusångare innan jag träffade Bob så var jag van vid att folk tittade på mig, talade och frågade mig saker. Sen när Bob kom in i mitt liv fick vi givetvis mer uppmärksamhet, speciellt på grund av att många filmade och la upp på YouTube. Därefter vart jag kontaktad om att berätta min historia. Jag tror bara att jag och Bob tar det som de kommer och följer med i det som händer. Det har hittills varit en fantastisk upplevelse och jag är tacksam över att idag få vara en talesman åt folk som varit i samma svåra situation som jag har varit.
 
Hur var det att se Luke spela dig, lade han till något för karaktären i filmen?
 
- Ja alltså, eftersom de skrev in hela kärlekhistorien i filmen så la han till flera element. Jag var där bakom kameran varje dag så det måste varit svårt för honom att hoppa mellan film och verklighet mellan tagningarna. Men han gjorde ett fantastiskt jobb och fångade verkligen andan av karaktären. Vi gick till och med ut och tillsammans och sjöng på gatan, han ville verkligen se hur det var. Allt i filmen han sjunger är han själv och mycket egen musik, han är otroligt begåvad. Jag och Bob träffar fortfarande Luke då och då.
 
Vad händer härnäst i livet för dig och Bob?
 
- Bob har faktiskt fullt upp med en animerad serie som utvecklas just nu, vi jobbar mycket med animationen och bilder. Vi håller också på att släppa Bob-leksaker för barn, då han är en stor favorit hos de yngre. Bob kommer även fortsätta hålla igång i media med mig.
 
 
"A Street Cat Named Bob" kommer på dvd och blu-ray den 29 maj.
 
Har du läst boken eller kommer se filmen? Kommentera nedan.
| 28 maj 2017 15:00 |