Film

Skribent

MovieZine

15 januari 2024 | 20:55

Inger "Pippi" Nilsson hyllades med pris på Guldbaggegalan

Skådespelerskan bakom Pippi Långstrump tog emot pris och publikens applåder.
Skådespelerskan Inger Nilsson, 64 år, är för många svenskar förknippad med rollen som Pippi Långstrump. Hon fick rollen som Astrid Lindgrens unga hjältinna redan som åttaåring.
 
Ikväll tog Nilsson emot priset Gullspira på Guldbaggegalan - ett pris som sedan år 2006 delas ut till "en person som har gjort enastående insatser inom barnfilmen". I år är dock första gången som Gullspira går till en skådis. En rörd Inger Nilsson tog emot priset med ett långt tacktal som togs emot av varma applåder bland publiken på Cirkus:
 
- Den 8:e februari 1969 hade ”Här kommer Pippi Långstrump” premiär på svensk tv. Den sågs av nästan alla, iallafall alla som hade tv på den tiden… Men då fanns det bara en kanal, berättar hon.
 
- Nu såhär 55 år senare så vet jag att just nu, någonstans ute i världen visas Pippi-serien i tv eller någon av de två långfilmerna på bio. Det är helt fantastiskt!
 
- Det är även fantastiskt att jag har fått roa så många människor under alla dessa år. Jag har även fått lära invandrarbarn och vuxna att tala svenska. Man använder nämligen filmerna i svensk-undervisningen i skolorna, och det värmer mitt hjärta oerhört, berättar Nilsson.
 
 
Hon fortsätter med att minnas tillbaka på barndomens stora roll:
 
- Rollen har levt med mig under nästan hela mitt liv, både på gott och ont. Jag får ofta frågan: ”vad var det bästa?” Då säger jag: det var då jag fick kontakt med teatern och filmen. Det har varit det viktigaste för mig. Tack Pippi! 
 
Inger Nilsson avslutade sitt tacktal med en hälsning till regissören Olle Hellbom:
 
- Och tack farbror Olle som valde mig en gång i tiden.
| 15 januari 2024 20:55 |