Film

Skribent

Josefine Krischausky

16 april 2022 | 14:30

Indiska dramat "Filmtjuven" beskrivs som en ny "Cinema Paradiso"

Regissören Pan Nalins delvis biografiska film, om en fattig, nioårig pojke som finner kärleken till filmmediet och dess magi, kommer till svenska biodukar i sommar.
Nioårige Samay har precis fått följa med sin far på bio för första gången, och blir helt förtrollad av upplevelsen. I hemlighet börjar den fattige pojken återvända till stadens slitna biograf på egen hand, där han gör en överenskommelse med den snälle maskinisten – film i utbyte mot mat. Här påbörjas en ny vänskap full av äventyr och fantasi, som dessutom blir starten på stora, men också farliga drömmar. 
 
Så lyder premissen för det indiska dramat "Filmtjuven", som nu är klar för en svensk biopremiär i sommar. Filmen är skriven och regisserad av Pan Nalin, som sedan tidigare ligger bakom titlar som "Samsara" och "Angry Indian Goddesses", och är delvis baserad på hans egen uppväxt i en liten, indisk by. 
 
Filmen har genom sin handling, som flödar av kärlek till filmmediet, vid flera tillfällen kommit att liknas vid den prisbelönade klassikern "Cinema Paradiso". Enligt distributören Studio S Entertainment kommer "Filmtjuven" att trollbinda publiken på samma vis som det italienska dramat gjorde för över 30 år sedan, samtidigt som den överraskar och står på egna ben. 
 
 
Dramat, vars internationella titel är "Last Film Show", hade världspremiär redan under förra sommarens festivalsäsong, och har hittills fått genomgående positiva omdömen. "Filmtjuven" har av kritikerna fått beröm för både dess allvar och charm, och beskrivs av en recensent från Slashfilm som "en tidlös hyllning till filmen". 
 
"Filmtjuven" har premiär på svenska biografer den 1 juli. 
| 16 april 2022 14:30 |