Skribent

Alexander Dunerfors

13 september 2013 | 14:01

Idag släpps programmet för Fantastisk Filmfestival

Det är fredagen den 13:e, och Sveriges skönaste genrefestival avslöjar de sista filmerna.

35 nya filmer i kategorierna skräck, sci-fi och fantasy står redo att möta en svensk biopublik. Idag släpps det fullständiga programmet till årets Fantastisk Filmfestival, som kickar igång om bara två veckor i Lund. 

Vi vet sedan tidigare att filmer som Edgar Wrights "The World's End", Joss Whedons "Much Ado About Nothing" och den japanska superhjältekomedin "Hentai Kamen" får sina premiärer på festivalen. Här är de sju sista titlarna, som tävlar om festivalens pris The Siren:

Big Bad Wolves

En stökig machosnut, en rättshaveristisk pappa till en mördad liten flicka, och så lågstadieläraren som alla tror är den mest brutale seriemördaren i modern tid. Stäng, efter en katt-och-råtta-lek med fler oväntade vändningar än en säsongsfinal av "Falcon Crest", in hela gänget i en ljudisolerad källare i hopp om att de ska lösa sina problem.

Doomsdays

Filmkritikern Eddie Mullins lade ner pennan för att med kameran i hand skapa den omedelbara kultklassikern "Doomsdays". Följ med Dirty Fred och Bruho på en absurd, stundtals nihilistisk och under alla stunder djupt komisk vandring där många olika vardagsrum, och en del kompanjoner, passerar revy i bitterljuvt vackra och perfekt komponerade bilder.

Borgman

Av osympatiska äkta män, kostymklädda luffare med ena foten i det övernaturliga och en kvävande välfärdsångest i villaidyllen skapar Alex van Warmerdam en ambivalent och visuellt stilsäker berättelse där danska barnflickor, iskallt manipulerande främlingar och omotiverat våld behandlas med samma säkra hand.

The Battery

Två unga män vandrar planlöst genom New Englands tomma ödelandskap, de är inte jättenöjda med tillvaron, dels för att deras ofrivilliga vildmarkstur är triggad av någon sorts pågående zombieapokalyps, men även för att de är fast i varandras sällskap.

Mars et Avril

Mot bakgrund av den första bemannade Mars-expeditionen följer vi på jorden en kärlekstriangel mellan en hyllad musiker och hans instrumentmakare som båda har förälskat sig i den vackra fotografen Avril, och som vi alla vet kan ju kärlek förändra det mesta.

Talaash

Det här är inte vad man vanligtvis skulle kalla för en Bollywoodfilm. Här finns inga av de sång- och dansnummer med kvinnor och män i färgglada dräkter som vi oftast förknippar med Indiska filmer. Istället är "Talaash" en Indisk neo-noir mystery thriller, som utspelar sig i ett visuellt korrupt Bombay.

Cheap Thrills

Craigs liv är inte en dans på rosor, han har precis blivit avskedad från sitt jobb, och fått besked om att han kommer att bli vräkt från sin lägenhet. Han känner inte för att gå direkt hem till sin fru och nyfödda son, utan bestämmer sig för att ta en öl och tänka över sina möjligheter. Kvällen utvecklar sig till en mörk resa som går från spännande och adrenalinfylld till provocerande och skrämmande.

I festivaljuryn sitter Brontis Jodorowsky, Maria Reinup samt Shannon Lark.

Här kan du läsa om de europeiska filmerna som tävlar om priset Méliès d'Argent »

Se hela programmet och boka dina biljetter till Fantastisk Filmfestival på fff.se.

| 13 september 2013 14:01 |