Film

Skribent

Oskar Möller

2 juli 2023 | 10:30

Hur Stephen King räddade "Evil Dead" från en död i tystnad

Sam Raimis "Evil Dead" har blivit en ikonisk skräckserie - med en populär revival i "Evil Dead Rise". Det många inte vet är att hela serien inte hade sett dagens ljus utan en hjälpande hand från självaste Stephen King.
Det här är inte exakt en putfärsk nyhet - men många känner inte till att den populära skräckfilmen "Evil Dead Rise" inte hade sett dagens ljus om inte en viss skräckförfattare från Maine hade hjälpt en viss ung regissör genom att skriva en positiv recension av hans debutfilm.
 

Stephen King räddade "Evil Dead" undan en död i tystnad

 
Året var 1981. En ung regissör vid namn Sam Raimi hade precis spelat in sin första film med kompisen Bruce Campbell i huvudrollen och försökte desperat sälja in det till olika distributörer. Han fick napp hos en Irvin Shapiro - en  av grundarna till filmfestivalen i Cannes. Shapiro trodde på projektet och tillät filmen att visas på festivalen. I publiken satt ingen mindre än Stephen King...
 
Det här var en tid då den ikoniske skräckförfattaren fortfarande var ung, men han var redan välkänd med bästsäljare som "Carrie" och "The Shining" under bältet - två av hans tidigaste verk som också blev de två mest prisade filmatiseringarna ur hans långa rad av böcker.
 
I en intervju med Sam Raimi för IGN berättade regissören om Kings reaktion medan han satt i publiken:
 
– Vi  fick höra att han skrek i förtjusning och jag var verkligen världens största King-fan.
 
Shapiro kom på idén att be King om ett positivt citat om filmen, vilket han vägrade göra - istället skrev King en hel recension som publicerades i Twilight Zone Magazine och som producenterna och Raimi använde för att marknadsföra filmen. Resten blev historia som man säger. Men det stannade inte där...
 

Stephen King räddar även "Evil Dead 2"

 
Filmserien ikoniske protagonist Ash spelas av Bruce Campbell. Karaktären har blivit så populär att han har fått en egen tv-serie "Ash vs Evil Dead" som fick hela tre säsonger. I en intervju i Consequence berättar skådespelaren hur Stephen King ingrep för att rädda den andra delen i skräckserien "Evil Dead 2"
 
Raimi och hans medarbetare hade problem med att finansiera filmen och var tvungna att göra sig av med folk ur filmteamet. En kvinna som fick gå för att jobba med andra filmer hamnade på en inspelningsplats för skräckkomedin "Maximum Overdrive" regisserad av... ni gissade det - Stephen King. Hon berättade för författaren att några killar försöker göra den här skräckfilmen, "Evil Dead 2". När King hörde om saken ringde han själv upp filmproducenten Dino De Laurentiis och sa "du borde göra den här filmen".
 
– Jag tror att vi fick en deal inom en halvtimme efter det, minns Campbell.
 
Med 65 romaner och över 200 noveller under bältet skulle man kunna tycka att Stephen King har gjort tillräckligt för att trygga sin plats som skräckens krönte mästare. Men tydligen räddar han ikoniska skräckserier för eftervärlden när han får chansen så fort han får lite tid över.
 
Kände ni till Stephen Kings inblandning i "Evil Dead"-seriens framgångar?
| 2 juli 2023 10:30 |