Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

6 juni 2017 | 23:00

Hollywood är under attack efter nya hackerhot och läckor

TheDarkOverlord, som hackaren kallas sig, har slagit till igen. "Vi gör det här för att tjäna stora summor pengar".
"Hollywood är under attack", säger den hacker som under den senaste månaden har läckt serier från Netflix och ABC med hot om fler läckor på väg. Denna anonyma person går under pseudonymen TheDarkOverlord.
 
Idag kom hackaren med ett budskap åt Hollywood:
 
- Hollywood är under attack och vi står vid fronten till den senaste offensiven. Vi gör inte det här för att skrämma någon. Vi gör det här för att tjäna stora summor pengar. Missta er inte, Hollywood är under attack.
 
Det började med att TheDarkOverlord släppte tio avsnitt av Netflix-serien "Orange is the New Black" redan i april, trots att säsong 5 inte kommer förrän den 9 juni. Hackaren hotade sedan bolaget ABC att släppa en av deras serier i förtid om de inte betalade en lösensumma först. ABC avstod och igår släpptes åtta avsnitt av deras kommande serie "Funderdome".
 
TheDarkOverlord hävdar att hen har fler filmer och serier på lager som är stulna från postproduktionsstudion och tvekar inte att läcka dem också. Materialet ska enligt uppgift tillhöra IFC och National Geographic, bland andra. Även om Netflix och ABC vägrade att betala hackaren, ska andra bolag i tysthet ha gett med sig.
 
FBI menar på att det inte alltid är så enkelt som att bara betala, då "många hackers struntar i att återställa filen även efter att de har fått pengarna".
 
En datasäkerhetsingenjör som ville förbli anonym i en intervju med THR tror att det kan vara Disneys vd Bob Igers beklagliga kommentar efter ett inbrott på deras server, när "Pirated of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales" stals, som kan ha dragit igång den här vågen av attacker. Kommentaren löd: "Vi har inte blivit hackade, enligt vår kännedom. Vi mottog ett hot om att en film hade hackats och stulits". Även om kommentaren inte var en känga åt just TheDarkOverlord, är hacker-communityn tätt sammanvävd och det kan ha utmanat andra hackare att visa Hollywood vad de går för.
 
En sak är säker: TheDarkOverlord har bevisat att hoten inte är tomma genom att släppa två serier och Hollywoods film- och tv-bolag är nu under hård press.
| 6 juni 2017 23:00 |