Serie

Skribent

MovieZine

25 november 2020 | 12:40

Henrik Schyffert filmar dramaserien "Zebrarummet"

Nya Viaplay-originalet "Zebrarummet" - maktspel på internatskola efter idé av Henrik Schyffert.
Hur långt är du beredd att gå för att få tillhöra den innersta kretsen? I nya Viaplay-serien "Zebrarummet" får vi en inblick i maktspelet på en exklusiv internatskola för samhällets elit – och dess konsekvenser.

"Zebrarummet" bygger på en originalidé av Henrik Schyffert och Gustaf Skördeman, och har Aliette Opheim ("Björnstad"), Valter Skarsgård ("Funhouse"), Alva Bratt ("Eagles"), Maxwell Vaz, Edvin Endre och Schyffert själv i några av rollerna.

– Jag började tänka på det här med klasskillnaderna i Sverige från min tid på kommunala skolan i Märsta, där vi hade gemensamma friluftsdagar och discon med internatskolan Sigtuna Humanistiska. Det slog mig att den där lilla världen hade varit en bra spelplan för att visa upp ett Sverige i miniatyr. För oss från kommunala skolan var det som att kliva in i Olympen när vi åkte till Sigtuna för att gå på disco, säger Henrik Schyffert i ett pressmeddelande.
 
 
- Det är lätt att förföras av makt, sex och pengar. På Lundsberg hände ju den här strykjärnshistorien, som stängde ner skolan, men sen bara öppnade den upp igen efter några månader, och man undrade ju varför, där någonstans började vårt intresse, berättar Schyffert.
 

Om "Zebrarummet"

 
En ung elev från den anrika internatskolan Tuna Kvarn hittas död, ett mysterium som omgärdas av kompakt tystnad från skolans priviligierade ungdomar. En bit ifrån Tuna Kvarn ligger den kommunala Holmeredskolan, som snabbt blir utpekad som källan till tragedin. Nu riktas omvärldens blickar mot skolorna, och när en mobilfilm från Tuna Kvarns förnedrande initieringsriter läcker ut i sociala medier sätts oanade mekanismer i rörelse.

Serien beskrivs som ett spänningsdrama om en internatskola för de priviligierade, men också en berättelse om olika förutsättningar i livet, om kulturkrockar och maktspel, om ungas drömmar och om hur strukturer i samhället reproduceras mellan generationerna.

De åtta avsnitten har ännu inget premiärdatum.
| 25 november 2020 12:40 |